ПРОСЛАВИЛИ СЛАВУ СВЕТУ ПЕТКУ

-Хвала вам што не заборављате свој завичај, што се дружите и присећате обичаја и преносите их на млађе и наравно што славите вашу славу коју сте имали у свом месту, речи су подршке које је времешна Мира Радаковић (87) упутила Петру Влајнићу домаћину Славе Кордунаша у Чикагу.

А Кордунаши и њихови пријатељи, међу којима је и ова бака пореклом из Баната, протекле недеље 28. октобра славили су Свету Петку у Храму Светог Василија Острошког у чикашком насељу Лејк Форест. И свештеник Ђуро Крошњар који је обављао службу је такођер са Кордуна, из места Чемерница.


Домаћини славља Анка и Петар Влајнић уз помоћ породице и пријатеља припремили су славску трпезу баш као некада у старом крају са печењем и кордунашким специјалитететима.

Влајнићи су пореклом из села Сјеничак чија је заштитница управо Света Петка. А захваљујући њима и бројним донаторима широм света у Сјеничаку се од темеља обнавља црква која је 1942. године срушена у време НДХ.

Прилози прикупљени и од овогодишњег славља намењени су за обнову овог и храма у Чемерници крај Топуског.

-Захваљујући вашим донацијама и труду и раду мештана Чемернице и околних села храм Свете Петке заблистао је у пуном сјају.Следи уређење црквене порте, најавио је протојереј Миле Ристић из Топуског. Благослов и захвалност је упутио и Радослав Анђелић парох у Сјеничаку.


И као да послушаше савет баке Мире Радаковић која више од чест деценија живи у Америци у којој су рођени и син и унучад али су научили спрски језик, познају српске обичаје и редовно посећују српске храмове, Кордунаши у Чикагу неће заборавити свој краји и своје обичаје и своје Славе. Како је најављено, после осам година, колико су Влајнићи били домаћини, следеће године домаћин Славе Кордунаша у Чикагу биће Љубан Вучковић.

С. Данчуо

0