ŽENA KOJA RADI MUŠKE POSLOVE

gradiska03 ranka i veso vredno i slozno radeGRADIŠKA – Ranka Blesić (53) iz Vilusa kod Gradiške radi sve muške poslove u poljoprivredi na imanju, po čemu je poznaju u celom Lijevču i Potkozarju.

Ova vredna žena, poreklom iz sela Gorice u Zapadnoj Slavoniji često je tema svojih komšija. Ranka traktorom radi sve poslove u njivi i domaćinstvu, seje, ore, drlja, prevozi terete… Njen suprug Veso ima druge zadatke i obaveze, zavisno od potrebe ili rasporeda.

-Žene u mome rodnom kraju rade svakojake poslove ne deleći ih na muške i ženske, kao što to čine ovde u okolini Gradiške. Ponekad mi je ugodnije na traktoru nego u kuhinji – objašnjava nam Ranka svoje opredelenje u domaćinstvu.

-Nema posla kojeg ne radim, ništa mi nije strano i nepoznato. Režem drvo motorkom, cepam, sadevam seno a Veso dodaje naviljke, upravljam plugom a Veso vodi konja, kosim travu i žito, koristim svu poljoprivrednu mehanizaciju – sramežljivo nam priča ova vredna žena koja u proleće, kao sada, nema pauze niti odmora. Njeg suprug Veso Blesić (60) kaže da je Ranka veoma vredna i uzorna u svemu. Sve njegove loše navike, priznaje, ona je promenila a razvila osećaj odgovornosti prema porodici i domaćinstvu.gradiska02 veso blesic hvali svoju suprugu

-Kada smo se upoznali 1978. godine, shvatio sam da je žena za mene i moju kuću. Trgujući stokom po Slavoniji, upoznao sam Ranku koja je tada bila maloletna. Ubrzo se udala za mene, došla u Viluse nekako u jesen, u vreme berbe kukuruza i odmah pokazala da ume i hoće da radi – prisetio se Veso poznanstva i prvih dana bračnog života. Njih dvoje imaju troje dece, sina Predraga, kćerke Draganu i Jelenu te četvoro unučadi. Srećni su i zadovoljni u porodičnom gnezdu punom razumevanja, tolerancije i ljubavi.

-Svesno sam prepustio Ranki da vodi politiku u našoj kući jer ona to ume. Promenila je i mene ali na bolje, greh bio bio da to prećutim. Voleo sam u kafanu otići, malo više sa društvom posedeti, nisam žurio kući… Ona je uticala da se odreknem tih navika i nisam se pokajao. Moja Ranka je kao zrela i sočna šljiva, kao što joj ime kazuje – šaljivo priča Veso u traktorskoj korpi, pored krmače koju su povezli na pijacu.
gradiska01 ranka blesic za traktorskim volanomNjih dvoje ne brinu mnogo ni za mraz i loše vreme koje je oštetilo njihovo povrće i drugu letinu, uvereni da će vrednim rukama i snažnom voljom i to nadoknaditi.

Mehanika jedini problem
Ranka Blesić kaže da se jedino ne razume u mehaniku ali u slučaju kvara na traktoru i za to ima rešenje. –Imamo mi prijatelja Boška Šipku i njegovu suprugu Gordanu iz Romanovaca koji rešavaju takve stvari. Ako se njima “otme” onda je tu njihov sin Saša i problem je uvek rešen – reče Veso dok Ranka dodade gas i brzo se njih dvoje sa krmačom u korpi izgubiše krivudavim viluškim putem.

Milan Pilipović

0