BOGATI ROMI GRADE VILE, KUĆE I MOTELE


motelNa više atraktivnih lokacija u Gradiški i prigradskim naseljima, Romi su izgradili velelepne objekte, vile, kuće, restorane i motele. Većina njih godinama živi u Italiji ali su ovde pronašli povoljan ambijent za višemilionska ulaganja.

Milan Pilipović

Gradiška

Najveći investitori su iz porodice Salkanović koji su ovde doselili iz okoline Bugojna i Donjeg Vakufa. Oni najviše novca troše na vile i ugostiteljske objekte a namjeravaju pokrenuti i druge vrste biznisa.

Muharem Salkanović, vlasnik Motela „Italija“ te više atraktivnih kuća i stanova, kaže da u Gradiški planira nove investicije.

– U Italiji radim i živim nekoliko decenija, imam brojnu porodicu i svako od nas samoinicijativno ovde nešto radi i gradi. Cilj nam je za sada da obezbedimo što više poslovnog i stambenog prostora na skupim lokacijama. Želimo da se postepeno ovde vratimo, – priča Muharem Salkanović, romski car velikog uticaja na najbogatije zajednice svojih sunarodnika u Evropi. On kaže da je ove sedmice u Gradiški razgovarao sa grupom italijanskih biznismena koji ovde žele pokrenuti vlastiti biznis.

Njegov brat Ekrem Salkanović, koji ima vilu u Dubravama kaže da su novac kojeg investiraju u Gradiški zaradili sakupljanjem i preradom sekundarnih sirovina.

– Moja porodica zajedno sa unucima ima 85 članova. Svi smo dobro organizovani, zna se ko je stariji i čija reč se sluša i poštuje. Zato smo svi situirani, međusobno se pomažemo a ovde gradimo porodična gnezda verujući u lepu budućnost, – priča Ekrem. On objašnjava da je pre rata i prvih poratnih godina Romima iz gradiškog kraja savetovao da idu u svet a sada ih nagovara da ovde ostanu „zato što se u Gradiški živi mnogo bolje nego pre desetak i više godina“.

– Ovde zapošljavamo Rome ali i druge ljude. Oni rade u našim objektima, tu zaradjuju za život. Angažujemo ih i na čuvanju i održavanju naših kuća, što je takođe dobro za sve nas, – objašnjava Ekrem Salkanović. On i njegova braća, sestre i ostali potomci kojih, tvrdi ima približno hiljadu, ne kriju da poseduje višemilionski kapital ali smatra da u tome nisu vrednosti kojima teži.

– Za mene su kuće, hoteli i automobili mrtvi kapital. Vrednost je u porodičnoj sreći, zdravlju i solidarnosti, u spremnosti za davanje drugima, – iznosi Ekrem Salkanović svoju životnu filozofiju.

Saša Mašić, predsednik Saveza Roma RS podržava odlučnost Salkanovića i drugih bogatih Roma da ulažu u Gradiški. On smatra da od toga korist imaju svi građani a posebno brojna romska populacija.

– Ovde su stvoreni dobri uslovi za investicije, to treba koristiti. Potrebno nam je samo pomoći dobrim idejama, – izjavio je Mašić. U Gradiški je povećan broj romskih porodica za pedeset. Ukupno ima 1 200 stanovnika koji ovde stalno žive a leti, kada Romi dođu iz Italije, njih je duplo više.

Romi najviše grade
Milan Sladojević, načelnik opštinskog Odelenja za privredu saglasan je da Romi ovdje mnogo investiraju i uredno plaćaju opštinske dažbine. Smatra da je deo tih objekata nedovoljno iskorišten a Opština je spremna pomoći i u sferi izbora biznisa.

0