ČETIRI DECENIJE NA SCENI “PROSVJETE”

TESLIĆ – Udruženje književnika Slovenije dodelilo je Plaketu za uspešnu saradnju i negovanje srpske kulture, književnosti i folklora Živku Petroviću iz Teslića.

Ovaj entuzijasta, pod okriljem “Prosvjete” više od 40 godina podstiče i razvija kulturno-umetničko stvralaštvo u svome kraju. Priznanje iz Slovenije ohrabrilo je Petrovića koji je ove godine inicirao formiranje Književnog kluba u Tesliću. Među najvrednijim članovima, književnicima i poetama su Vojislav Jovanić, Slavojka Bukvić, Slava Stanojević, Milan Jović, Vasilije Šainović, Miloš Milićević … Petrović je na promociji zbirke pesama Silvane Aleksić koju je objavila “Prosvjeta” a štampanje pomogao Savez srpske dijaspore Slovenije naglasio da je kultura njegov neodoljiv izazov.

Ova promocija je jedan od brojnih programa koje je u Tesliću organizovala “Prosvjeta” a osmislio njen dugogodišnji predsednik Živko Petrović, poznat po nadimku Kiko. On je takođe zaslužan i za formiranje Dramskog pozorišta „Branislav Nušić“, gde je režirao petnaest predstava a u nekoliko imao i glumačke uloge.

– Kultura u opštini Teslić je na visokom nivou, za razliku od drugih gradova u susedstvu. Nekoliko stotina članova “Prosvjete”, raspoređenih u folklorni ansambl, književni klub, pevačku grupu, muzički orkestar, uspešno širi glas o svome gradu na pozornicama u regionu i inostranstvu – uverava Petrović, veoma predan amaterizmu u kulturi. Zaposlen je u teslićkom “Telekomu”, elektrotehnika je njegov životni poziv ali je scena, na kojoj je u mladosti zaradio prvi aplauz pevajući u mešovitom horu, Živkova neizmerna ljubav. On navodi manifestacije i programe na kojima “Prosvjeta” ima važnu ulogu.


-Dičimo se “Teslićkim ljetom”, koncertima izvorne, narodne, klasične, pop, rok, džez muzike, predstavama, izložbama, nastupima folklornih društava, festivalima… Prepoznatljive su naše manifestacije “Cicvarijada”, “Fišijada”, “Ovnovijada”, festival „Naša stvar“ – navodi ovaj vredni entuzijasta čija uloga u kulturi i drugim društvenim aktivnostima u Tesliću je odavno prepoznatljiva. Ovaj sagovornik, osim programa u gradu, kaže da ne zapostavljaju ni teslićka sela i druge krajeve.


-Pojedine manifestacije, folklorne programe, predstave za decu i odrasle, održavamo u Blatnici, na Vučjoj planini… Imali smo i turneju sa članovima folklorne sekcije „Prosvjete“ pod nazivom „Igrom i pjesmom kroz teslićke krajeve“. Nastupali smo u svim većim selima, od Čečave, Pribinića, Buletića, preko Đulića, Blatnice, Očauša, Kamenice, Vitkovaca do Šnjegotine – opisuje Živko Petrović aktivnosti kojima je, u saradnji i uz veliku podršku Opštine, veoma posvećen. Hvali lokalnu vlast i načelnika Milana Milićevića koji su, tvrdi, prepoznali vrednosti i značaj kulture u svakodnevici Teslića i Teslićana. O svojim počecima, rado govori jer je u mladosti shvatio značaj kulturno-umetničkog rada.


– Davne 1976. godine, pohađajući Elektrotehničku školu u Sarajevu, postao član kulturno-umetničkog društva. Kasnije su KUD-ovi u kojima sam radio, nizali kao najlepše slike i uspomene. Posle povratka u Teslić, postao sam član a potom i predsednik Kulturno- umetničkog društva „Proleter“. Imali smo veliki hor i duvački orkestar sa više od stotinu članova – priseća se Živko Petrović, perjanica u kulturi Teslića. Po aplauzima zaključujem da sam još uvek na pravom putu, smatra naš sagovornik, rekavši da ništa nije teško, važno je samo da se voli.

“Prosvjeta” postala institucija

U tesličkoj “Prosvjeti”, pored nekoliko stotina amatera angažovano je četvoro stalno zaposlenih poslenika koji brinu o organizaciji programa. Oni iz opštinskog budžeta godišnje dobijaju 65.000 KM ali imaju i druge vidove podrške.

0