DRŽAVNA GRANICA U SPAVAĆOJ SOBI

kostajnica-08-grad-pored-reke-une-do-koje-nema-pristupa-foto-milan-pilipovicMalo je mesta u RS i BiH koji trpe tako velike posledice zbog nelogičnosti razgraničenja država nastalih raspadom Jugoslavije kao što je Kostajnica, gradić na severozapadu države.

Hrvatski kartografi utvrdili su da je njihova teritorija duboko na desnoj strani Une, u teritoriji koja se ovde oduvek smatrala sastavnim delom Kostajnice u Republici Srpskoj. Dragoslav Grmuša, meštanin ove opštine ispričao nam je da državna granica praktično prolazi kroz spavaće sobe, kuće, bašte, njive i vrtove. Oni reku kojom su se oduvek ponosili i divili joj se mogu videti jedino na razglednicama ili približiti se sa pasošem u ruci, zato što obe njene obale pripadaju Hrvatskoj.

-Neshvatljivo je da naš grad, poznat po Uni zapravo nema pristup ovoj reci. Pre desetak godina ovde je započela izgradnja obilaznice ali su nakon dva kilometra radovi obustavljeni jer se ispostavilo da ne može dalje. Tome su se isprečile njive domaćeg stanovništva ali u komšijskoj državi – kazao nam je Grmuša koji je pre rata živeo u Hrvatskoj Kostajnici, sa druge strane Une.

Kostajnica u RS je često u kolapsu zbog gužvi na granici a vozači ugroženi jer saobraćajni lavirint odnosi ljudske živote.kostajnica-07-austrijska-vecnica-u-kostajnici-u-kojoj-se-sada-nalazi-opstinska-uprava-foto-milan-pilipovic

-Mi smo taoci dve države. Na ulazu u grad iz pravca Novog Grada i Bihaća je crna tačka koju mnogi vozači ne mogu na vreme primetiti. Zato bez zaustavljanja produžavaju u slepu obilaznicu, gde se dešavaju udesi. Šest vozača je poginulo poslednjnih godina na istom mestu – pričaju Kostajničani čiji glas se, očigledno ne čuje daleko.

Državna granica zadaje glavobolju i sportistima, naročito fudbalerima „Partizana“ koji su ove sezone debitovali u Trećoj ligi RS. Naime, ukoliko loptu izbace izvan terena uz severnu aut-liniju, ona završi u Hrvatskoj. Sagovornici „EuroBlica“ očekuju da se državne, entitetske i lokalne vlasti više založe za dovođenje granica u logične tokove a time Kostajnici otvore životne i razvojne perspektive. U protivnom, ovo mesto će još više opusteti. Omladina većinom, nakon osnovne a pogotovo srednje škole, odlazi u Prijedor i Banajluku, bez namere da se ovde vrati. Za sada ova opština gde je načelničku funkciju ponovo osvojio Drago Bundalo (SDS) kuburi sa mnogo problema. Osim jačanja privrede i uređenja infrastrukture, neophodno je stvarati uslove za život mladih.

kostajnica-09-fk-partizan-iz-kostajnice-foto-milan-pilipovicU tom kontektu, navode sagovornici „EuroBlica“ ističući uspehe nekoliko sportskih klubova, neophodna je izgradnja sportske dvorane.

-Neshvatljivo je da se na utakmice „Partizana“, najpoznatijeg i jedinog gradskog fudbalskog kluba, mora ići u čizmama jer je pored stadiona blato do koljena – požalili su nam se sportski entuzijasti iz Kostajnice, poznate po „Kesetenijadi“ i česmi pored puta, gde putnici sa svih strana i mnogih država, redovno uzimaju vodu. Milan Lotinja, kojeg smo zatekli na znamenitoj česmi smatra da je ovde najkvalitetnija voda i da je po tome Kostajnica poznata.kostajnica-02-cesma-na-kojoj-putnici-cesto-zastaju-foto-milan-pilipovic Među svetlim tačkama, osim tekstilne industrije „Sana“ je „Foresta“, tvornica furnira sa stotinjak radnika nastala u poratnom periodu od dve zanatske radnje braće Veljka i Svetozara Stanisavljevića. Oni bi, kažu, mogli zaposliti i više radnika te povećati proizvodnju kada bi u domaćim šumama obezbedili dovoljno oblovine. Ovako, balvane kupuju u Hrvatskoj a to već košta mnogo više i poskupljuje proizvodnju.

kostajnica-05-zeljko-dzajic-uredjuje-sajt-o-kostajnici-foto-milan-pilipovicDomaći informator

Dnevni hroničar Kostajnice Željko Džajić, koji na svom portalu Kostajnica.com svakodnevno objavljuje vesti, fotografije i zanimljivosti smatra da se njegovo mesto može ponositi mladim glumcima okupljenim u Narodnoj biblioteci “Nevenka Stanisavljević”, rokerima grupe “Kob”, sportistima (košarka, fudbal, rukomet, karate) a postideti uslovima u kojima vežbaju odnosno treniraju i uspešno se takmiče.

Milan Pilipović

0