FUDBALSKA ČAROLIJA TRAJE ČETIRI DECENIJE

PRNJAVOR – Šestorica Moravaca, Mladen, Dejan, Danijel, Dragan, Dane i Zoran, svi iz Šarinaca kod Prnjavora ispisali su noviju istoriju malog fudbala u Puli.

Starije generacije kojima pripadaju Dragan, Dane, Mladen i Zoran su pre četrdeset godina inicirali turnir na kojem su najviše puta pobeđivali. Ova okupljanja i susreti na terenu ili tribinama su, po tradiciji uvek nudila više od igre. Zato prvih dana ove godine, na turniru koji je obeležio vredan jubilej od četrdeset godina, u konkurenciji 300 ekipa iz Hrvatske i regiona, opet su u pobedničkom timu “Veruda” bila dvojica Moravaca, Dejan i Danijel. Počasni gost na finalnoj utakmici bio je Mladen Moravac koji je u Puli živeo 11 godina ali se pred rat vratio u rodni kraj. Sada živi u Gradiški, gde je penzionisan nakon dugodišnjeg rada u Vodoprivrednom preduzeću “Sava”. Poziv iz Pule, gde su mu domaćini, osim brojnih rođaka bili Puljanin Branko Bubić i Samir Tartić poreklom iz Orahove kod Gradiške, Mladena Moravca je veoma obradovao. On se seća fudbalske čarolije koja ga je podstakla da se založi za organizaciju turnira. Davno je to bilo, veli, ali su sećanja sasvim sveža.

-Fudbal smo voleli više od svega. Naša tadašnja ekipa “Linija 4a” bila je superiorna na prvom i mnogim turnirima koji su se održavali svake godine u tadašnjoj sportskoj dvorani “Mladost” a sada “Mate Parlov”. Za to me vežu mnoge lepe uspomene, sećanja koja su sada probuđena i buknula u meni, kao vulkan – ispričao nam je Mladen Moravac, redovan čitalac “EuroBlica” koji je sa sinom Vedranom putovao u Pulu. Mladenov dan, podseća ovaj fudbalski zanesenjak, počinje našim sportskim informacijama.


-Kada su me prijatelji iz Pule pozvali da dođem na turnir, nekoliko noći nisam mogao zaspati od uzbuđenja. Uporedio sam tu emociju sa pozivom na posao u Pulu, davnih godina, kada sam u Šarincima bio mladić koji je maštao o životnim iskušenjima, putovanjima daleko od kuće, odlasku u svet – pripoveda hroničar malih fudbalskih terena i velikih ideja u svetu sporta koji je na mnoge rođake prenio ljubav prema fudbalu. Osim aktera pulskog turnira, Mladen nam se pohvalio i uspesima poznatog fudbalera Aleksandra Prijovića, reprezentativca Srbije, čija majka Mirjana je Mladenova sestra. Pričom o fudbalu i uspomenama vraća nas u Istru.


-Svaki susret sa prijateljima koje godinama nisam video za mene je poseban doživljaj, neopisiv i čudesan. Dok smo gledali finale i penale, sa mnom su bili Samir i Branko, kao nekada. Na trenutak sam poverovao da smo u stvarnosti mladići, sportisti, fudbaleri i da ćemo već u narednoj rundi istrčati na teren a da je sve što se uistinu posle dešavalo samo sam i da ćemo se ubrzo probuditi – opisao nam je Mladen Moravac svoju fudbalsku i životnu priču koja mu je, u nesvakidašnjem svetlu, ulepšala početak ove godine.

Hrvatski mediji o pobedničkoj ekipi

Sve o toj ekipi je sjajno. Mladi su to momci, gotovo svaki sa svojom posebnom pričom. Bruno Ćopić je rukometni golman i to kakava, među najboljima u državi a braća Moravac izgledaju kao da bi na veliku svetsku silu krenuli, kada bi zatrebalo. Tedi Husarić je veliki znalac a još više ekipi daje vedrbalno dok je njegov brat Elvir “začin” kojeg svi trebaju. Kada se tome još dodaju Siljan, Ramadani, Bilić i ostali, dobije se kvartovski tim iza kojeg su najvijači. To je poenta turnira, nju treba sačuvati, napisali su hrvatski mediji o pobedničkoj ekipi “Veruda” opisujući svakoga pojedinca.

0