KUĆA SE RUŠI A DJECA ŽIVE U ŠTALI

gradiska02 jokici zive u staliGRADIŠKA – Šestočlana porodica Milovana Jokića iz Trnovca pod Kozarom je zbog velikog oštećenja kuće uzrokovanog klizištem preselila u štalu.

Već godinu dana on sa suprugom Mirjanom i četvoro malodobne dece dece deli prostorije i ležaj sa stokom. Osim kuće klizište je pokrenulo i obližnje njive te preseklo put. Od tada je pristup kući ove višečlane i siromašne porodice moguć samo peške preko šuma i potoka.

-Svi smo u velikom strahu jer svake noći osluškujemo kako zemlja puca, otvaraju se pukotine na sve strane a celi plato sa kućom i drugim objektima se pomera i klizi prema potoku – priča Milovan koji je u štali, bar privremeno pronašao miran ali neuslovan kutak. Njegova supruga Mirjana, držeći u naručju dvogodišnju kćerku Nevenku, odavno je u panici zbog oštećenja kuće i pomoćnih objekata.gradiska01 popucala kuca porodice jokic u trnovcu kod gradiske

-Naši problemi nastali su posle dugotrajne kiše i velikih poplava pre dve godine. Međutim, od prošlog leta brda ispod i iznad kuće ubrzano su popčela da se pomeraju. U prostorije ulazimo uz veliki rizik, deci ne damo unutra nego najveći deo dana boravimo vani, pod kruškom – uplašeno priča Mirjana Jokić. Njena najstarija kćerka Biljana je deveti, sin Borislav sedmi a Milanka četvrti razred Osnovne škole u Turjaku. Svi priželjkuju da što pre isele sa klizišta, dobiju bolju i bezbediju kuću. Zato su u turjačkoj školi pokrenuli akciju za Jokiće zatraživši pomoć od mnogih ovdašnjih organizacija, kolektiva i pojedinaca.

-Naš cilj je da obezbedimo kuću za Jokiće u istom selu. Tu ima mnogo napuštenih i devastiranih kuća koje nije teško popraviti. Prikupili smo nekoliko hiljada maraka, mnogi su nam obećali građevinski materijal i druge vidove pomoći – kaže Biljana Barać, direktorica škole u Turjaku koju pohađaju mali Jokići. Oni su, podseća naša sagovornica, vredni i uzrorni učenici. U akciju za Jokiće uključio se i sveštenik Dalibor Simunović koji svojim terenskim vozilom često posećuje ovu porodicu. On kaže da su sa svih strana odsečeni od glavnog puta i da je klizište nemoguće sanirati.
-Kada god se javi neko od potencijalnih donatora, ljudi koji žele pomoći, ja ih ovde dovedem. Ostavljamo vozilo podaleko odavde a onda idemo peške uskim šumskim stazama i puteljcima.Tek kada vide celu situaciju, shvate težinu problema i našu odlučnost da spasemo ovu decu – ispričao nam je sveštenik Simunović koji poslednjih nekoliko godina službuje u turjačkoj parohiji.

gradiska05 celo imanje milovana jokica klizi u potok a puta nemaHumanitarna akcija
Dijana Lučar, socijalna radnica u OŠ “Vuk Stefanović Karadžić” kaže da na ovom području imaju mnogo siromašnih porodica sa decom ali da je problem Jokića najveći. Zato su otvorili i tekući račun kod NLB Razvojne banke broj 56201003000001455 partija 16238503 u korist porodice Milovana i Mirjane Jokić iz Trnovca.

Milan Pilipović

0