POVRATAK ZAVIČAJU POSLE MNOGO GODINA

Kotor Varos 03 Stanovnici Kruseva Brda ne zaboravlajju zavicaj foto Milan PilipovicKOTOR VAROŠ – Bivši stanovnici planinskog sela Kruševo Brdo kod Kotor Varoša koji žive u Srbiji, Sloveniji, Austriji i drugim državama letos masovno posećuju zavičaj.

Njih nekoliko stotina, zajedno sa potomcima obeležilo je velike pravoslavne svetkovine u ovom živopisnom selu na približno hiljadu metara nadmorske visine. Ovde još vatra tinja u malom broju staračkih kuća dok je nekoliko stotina domaćinstava davno opustelo. U školi u Kruševu Brdu, pričaju braća Tihomir i Stanimir Džambas koji žive u Novom Sadu, nekada je bilo 400 učenika a sada su vrata zatvorena, zvono utihlo. I druge oronule zgrade, kuće, trgovine i ostali objekti podsećaju da je ovde nekada bio buran život.Kotor Varos 05 Tihomnir Dzambas zivi u Novom Sadu foto Milan Pilipovic

-Svakog leta dolazimo u zavičaj, pokušvamo oživeti svoje selo i drage uspomene. Kruševo Brdo je daleko od centra opštine, putevi su loši ali nama je svaki dolazak drag i nezaboravan – priča Tihomir Džambas koji je nedavno, pored crkve posvećene Caru Lazaru, organizovao ručak i druženje za svoje komšije i prijatelje. Na slavlju nas je bilo više stotina, pohvalio se Džambas, rekavši da je to dokaz privrženosti svome selu i proplancima gde su nekada napasali stada maštajući o boljem životu. Njegov komšija Boro Stanković koji živi u Holandiji planira izgradnju objekta za privremeni boravak u rodnom kraju, za sve koje želja povuče da ovde dođu na odmor ili u posetu.

Kotor Varos 04 Cuvaju tradiciju i obicaje foto Milan Pilipovic– U matične knjige retko upisujemo imena venčanih i rođenih a često umrlih. Ipak, ohrabreni smo što naši ljudi nisu zaboravili zavičaj. Oni ovde sve češće dolaze, grade vikendice, popravljaju puteve i krče voćnjake – priča matičar Đuro Ivanović koji godinama, zajedno sa mladim sveštenikom Damirom Vrhovcem evidentira i analizira podatke o Kruševu Brdu. Pane Gavrić, sudija Osnovnog suda u Kotor Varoši seća se da je ovde nekada bilo mnogo stanovnika, posebno dece. Porodice su bile brojne, za sve nije bilo mesta pa su morali u svet, kaže Gavrić. Potom su ratovi ubrzali migracije.

– Prema istraživanjima švajcarskih stručnjaka, Kruševo Brdo je najzdravije mesto u Evropi, zbog strujanja vetrova, geografskog položaja i mnogih lekovitih biljaka – priča Pane Gavrić pokazujući panorama svoga sela na tromeđi opština Kotor Varoš, Teslić i Travnik koje se ugnezdilo na planiniKotor varos 02 Krusevo Brdo foto Milan Pilipovic Vlašić. Među malobrojnim stanovnicima koji dočekuju goste su starine Ilija Dražić, Stevan Buzić, baka Jelisavka Petrović te Mitra i Stevan Gutić koji su za unuku Ivanu pripremili narodnu nošnju. Kotor Varos 01 Jelisavka Petrovic najstarija stabovnica Kruseva Brda foto Milan Pilipovic

Lepo a napušteno
Dijana Mirković iz Grabovice, medicinska sestra zaposlena u KBC u Banjaluci priča da je u Kruševu Brdu, Grabovici i Šipragama veoma malo omladine. -I oni žele otići odavde jer nemaju posla, što je tužno. Ovo je lepo mesto – smatra Dijana.

Izvorna pesma
Okupljanja u Kruževu Brdu nezamisliva su bez izvorne pesme. Stalni zabavljači na zavičajnim druženjima su violinist Jovo Stojić, šargijaš Slobodan Jakovljević i pevači Nemanja Lukić i Dragiša Malčić.

Milan Pilipović

0