PRAZNE ŠKOLE A KRCAT STARAČKI DOM U KNEŽEVU

knezevo01 sve višđe staraca opredeljuje se za domoveČak deset škola u Kneževu i susednim vlašićkim naseljima je zatvoreno ove godine, mnoge kuće opustele a domovi za starce popunjeni.

Demografi upozoravaju da će, ukoliko se nastavi stagnacija privrede i ekonomskog razvoja, za dvadesetak godina većina manjih opština nestati. Najviše stanovnika osim Berkoviće i Vlasenice u RS odlazi upravo iz Kneževa a iseljavanje stanovništva naročito je izraženo u brdsko-planinskim krajevima.

Najčešće odlaze mladi od 20 do 35 godina a posle završetka školovanja u velikim gradovima, većina ih se nikada ne vrati u svoj kraj. Sela na Vlašiću, bez obzira na velike turističke potencijale te mogućnosti proizvodnje zdrave hrane su sve praznija i starija, smatraju sagovornici “EuroBlica” među meštanima nekoliko sela u opštini Kneževo. Za razliku od škola i opustelih kuća, starački domovi u ovom kraju su krcati. Sve je više primera da osim pojedinaca, bračni parovi zatvaraju kuće, gase ognjišta i preseljavaju u domove.

Anđelija Bojić iz okoline Kneževa i Milena Bajić iz vlašićkog sela Živinice kažu da više nisu mogle boriti se sa samoćom i teškim životom na nepristupačnim područjima. U starački dom “Kneževo” došle su sa bračnim partnerima.

-Suprug i ja smo zaključali kuću jer više nismo mogli sami živeti. Naši potomci otišli su za poslom u svet. Dogovorili smo se da ovde pređemo zato što su nas pritegli starost i bolest – rekla nam je Milena zadovoljna uslovima u domu. Anđelija kaže da su kod njene kuće ostali samo pas i dve mačke. Identične sudbine zadesile su i Mlađenku Glamočić iz sela Glamočići, Milorada Jokanovića iz Korićana, Radivoja Savanovića iz Dabraca, Dušana Lakića iz Mokrog Luga i Milenka Brborovića iz Otovića kod Kneževa koji su sada takođe u domu.knezevo02 boro djenic vlasnik starackog doma u knezevu

-Ovde imamo lečenje, dobru hranu, grejanje, stalne aktivnosti i pažnju. Dobro nam je ali je žalosno što su naš lepa sela bez stanovništva, udaljena i zaboravljena – kazali nam stanovnici Staračkog doma u Kneževu. Vlasnik i direktor ove ustanove Boro Đenić navodi da je ovde smešteno 50 osoba i da su domski kapaciteti popunjeni.

-Svakodnevno zovu starci i njihove porodice iz cele BiH raspitujući se za smeštaj. Žao mi je što mnogima ne mogu udovoljiti pa zato planiram proširenje doma u kojem je sada zaposleno 15 radnika – pojasnio je Đenić.

Utihlo školsko zvono
Zatvorena su područna odelenja Šumnjaci OŠ”Vojislav Ilić” u Krupi na Vrbasu, Konotari – OŠ “Petar Kočić” u Kolima kod Banjaluke, Čađavica – OŠ “Sveti Sava” iz Novog Grada, te Kobilja i Golo Brdo, koja pripadaju školi “Dositej Obradović” iz Kneževa.

Poželjna mesta
Najpoželjnija mesta za život u RS su Banja Luka, Bijeljina , Istočno Novo Sarajevo i Laktaši, podaci su Zavoda za statistiku RS. Tako se u Banja Luku, poslednjih godina, doselilo preko 6.000 ljudi.

0