RODU VRATIO U PRIRODU

Rajko Plotan iz Kozinaca kod Gradiške koji je jesenas spasao povređenu rodu, posle pola godine, pustio je u ovu pticu u prirodu. Zbog povređenog krila ona jesenas nije odletele u toplije krajeve.

Ostala je usamljena u selu Čatrnja, gde je spasena u poslednji čas, sa već zamrznutih, snegom i ledom okovanih utvaja, bez vode i hrane.

-Rodu sam doneo u lošem stanju, bila je gladna i promrzla, uplašena. Svi moji ukućani, posebno supruga Radmila i ja, angažovali smo se da joj pomognemo. Prvo smo obezbedili ribu, iznutrice i drugu hranu koju nam je donosio Mile Plotan – priseća se Rajko, inače ljubitelj životinja i prirode.

On je pre nekoliko godina, takođe veoma uspešno othranio dva mala divlja zeca i pustio ih u prirodu. Sada je, dočekavši prve rode koje su se vratile u okolinu Gradiške, odlučio da njihovom jatu pridruži i rodu iz svoga plastenika, staništa koje se pokazalao veoma efikasnim tokom zime.

-Ni velika hladnoća nije mogla rodu ugroziti. Uvek joj je bilo toplo, imala je dovoljno hrane. sada, dolaskom proleća, odlučio sam da je pustim u prirodu. Ukoliko pronađe partnera, biće mi drago ali priželjkujem da se ovde duže zadrži, da napravi gnezdo i da češće boravi na livadi pored kuće, gde postoje močvara i ribnjak – smatra Plotan koji je dugo, gotovo do aksno u noć, posmatrao rodu kako istražuje livadu, traži hranu, skakuće i uvežabava letačke mogućnosti.

0