SELO PUNO DECE I OMLADINE

NOVA TOPOLA – U Bereku kod Nove Topole poslednjih nekoliko godina povećan je natalitet a u stotinjak kuća ima 59 dece predškolskog i školskog uzrasta.

To je ohrabrilo stanovnike ovog sela te pred njih postavilo nove zadatke i izazove. U više porodica, među kojima su Milica i Nikola Prolić, ima po petoro dece. Ovo je ohrabrujući podatak za sve Berečane, na osnovu kojeg kuju amciozne planove. U Mesnoj zajednici Berek zalažu se za ponovno otvaranje škole koja je ovde ugašena pre dvadeset godina. Meštani Jovo Dragojević, Damir Milivojac, Rade Čergić, Boško Kerezović, Nedo Sladojević i Ostoja Prolić kažu da u selu, svake godine imaju sve više dece. To ih podseća na davnašnje razdoblje.

-Nekada je u našem selu bilo mnogo stanovnika. Našu školu od prvog do četvrtog razreda pohađalo je 80 učenika. Posle se to ubrzano počelo osipati, selo umirati, kuće pustošiti a mladi odlaziti. Pre petnaestak godina škola je zatvorena a nekoliko učenika premešteno u topolsku školu – podseća Jovo Dragojević iz Bereka. Njegov komšija Ostoja Prolić, akitivista u Mesnoj zajednici kaže da je u međuvremenu školska zgrada zapuštena, oštećena, zidovi popucali, stolarija dotrajala.

-Sada se možemo pohvaliti decom u selu. To je naš najveći kapital, ponos koji nas ohrabruje, stvara dobru perspektivu za život. Selo je moderno, imamo asfaltne puteve, velike i savremene kuće, vredne ljude… Sada želimo da još snažnije podstaknemo decu i omladinu da dugoročno ovde grade svoju budućnost – rekao nam je Prolić. Takav primer, među ostalima, je višečlana porodica Milice i Nikole Prolića. U njihovoj kući je petoro dece. Najmlađi je jednogodišnji David te njegove starije sestre Nataša (3), Nikolina (4), Marija (5) i Magdalena (7). Njihova majka Milica je domaćica a otac Nikola radnik.


-Opredelili smo se za život u Bereku, ovde nam je najlepše i najbolje. Naša kuća je puna ljubavi i sloge. Svako ima svoje zadatke i poslove, najviše se bavimo poljoprivredom i stočarstvom. Voleli bismo kada bi obnovili našu školu, izgrađenu još u vreme Kraljevine Jugoslavije, da deca ne putuju autobusom u Topolu nego da se školuju u svome selu – kazao nam je Nikola Prolić. U Bereku se zalažu i za izgradnju društvenog doma koji je ovde takođe postojao pre više od pola veka ali je srušen zbog dotrajalosti.

-Na placu pored škole nekada je bio dom. Sada je on ponovo postao naša preka potreba. Tu bismo se okupljali, sastajali, smestili kancelarniju Mesne zajednice, ambulantu, poštu i druge sadržaje neophodne seljanima svih generacija – uveravaju naši sagovornici u Bereku. Oni kao pozitivan priemr navode susedni Jazovac gde je prošle godine obnovljena školska zgrada te se ponovo, posle višegodišnje pauze, ponovo oglasilo školsko zvono. Inače, u većini mesta gradiške opštine, nastava se izvodi sa deset i manje đaka u četiri razreda. Prethodno su škole zatvorene u desetak sela, među kojima u Miljevićima, Romanovcima, Mičijama, Treboljanima… a školske zgrade opustele. To se loše odrazilo i na srednje škole, posebno Gimnaziju gde nekoliko godina ne uspevaju upisati planirani broj učenika i odelenja. Više naših sagovornika iz ovih potkozarskih sela kaže da se, odlaskom učenika i nastavnika selo gasi.


– Tamo gde nema škole, nema više ni života. Primera ima mnogo, jer u poslednjih desetak godina su zatvorene i zauvek opustele škole u većini potkozarskih sela. Mladi bračni parovi sa decom u tom slučaju zauvek preseljavaju u grad, a u selu ostaju samo starci – smatraju sagovornici „Euroblica“ iz Gornje Jurkovice. Posle Jazovca, Berek je još jedan primer koji povećanim natalitetom menja takvu praksu.

Ohrabrujuće informacije iz Opštine

U lokalnoj upravi Gradiška smatarju veoma ohrabrujućim informaciju o poboljšanju nataliteta u Bereku. Načelnik Zoran Adžić kaže da oni nastoje prvenstveno ekonomskim merama, podsticanjem privrede i poljoprivrede zaposliti stanovništvo, poboljšati uslove života na selu. Sledeći korak su škole te stvaranje drugih uslova za bogatiji društveni život. Berek je nesumnjivo, kazao je, dobar primer a Opština će ovom kao i ostalim selima biti na usluzi za sve njihove potrebe.

0