SLAĐE OD PRVOG POLJUPCA

LUKAVAC – Od kada je penzionisan u rudniku ugrlja Kreka, gde je proveo četiri decenije, Mustafa Kurtović iz Gnojnice, sela neobičnog imena kod Lukavca, opredelio se za proizvodnju lubenica.

Mustafin štand sa ovim slatkim povrćem i ponekom tikvicom, pored puta Doboj – Tuzla, privlačan je mnogim putnicima. Oni se ovde zaustavljaju, kupuju lubenice za koje Mustafa kaže da su rudnik slasti, podgrejavaju šaljive razgovore i fotografišu se sa bivšim kopačem crnog uglja. Upadnjiv je slogan ili svojevrsna reklama ispisana na štandu – “lubenica slađa od prvog poljupca”.

-Mnogi komentarišu, pitaju ima li istine u tome, šta je zapravo slađe, moje lubenice ili prvi poljubac. To je relativno, odgovaram, zavisi od pojedinačnih iskustava i još kojegeča. Nekom je slađa lubenica a nekome prvi poljubac. Naprimer, moja žena Sevleta i ja se ne slažemo po tom pitanju, ona je za poljupce a ja za lubenice – objašnjava Mustafa dilemu koju je nametnuo mnogima. On uverava da je poruku samostalno smislio, bez pomoći drugih jer, kaže, životno iskustvo budi mudrost u čoveku. O svojim lubenicama ume mnogo i uverljivo pričati. I tu pronalazi vezu između rudnika i nijive, uglja i lubenica.

-Postojalo je veliko brdo pored moje kuće, prava planina bez imena. To sam uklonio, pretvorio brdo u ravnicu, naterao me rudarski poriv da to učinim. Tu sam posejao lubenice, boljih nema na daleko – hvali Mustafa svoje proizvode i svakoga uverava da je najbolji poznavalac ovog povrća. Većina veruje u Mustafine priče, mada nisu retki ni sumjičavci. Ipak, njega to nimalo nije pokolebalo da naširoko i dugačko raspreda svoju “slatku teoriju” o lubenicama. Kada bi se njegovo znanje, veli, vrednovalo diplomama, postao bi doktor za lubenice.


-Ja sebe smatram ministrom za lubenice u Tuzlanskom kantonu. Kada mnogi mogu biti ministri a ništa ni o čemu ne znaju, zašto ne bih i ja. U proleće i leti radim, sadim, zalevam, okopavam, prihranjujem, berem, prodajem i tako sve u krug. Zimi učim, čitam sve do čega dođem, razmenjujem znanje i iskustvo, dakle potpuno sam kompletan znalac u struci a ni moralna strana nije za pocenjivanje – samouveren je Mustafa koji, ne čekajući pitanje, samoinicijativno deklamuje lekcije o omiljenom povrću. Američki naučnici tvrde, veli, da lubenica deluje kao Viagra. Kada nešto kažu Amerikanci, smatra Mustafa, tu sigurno ima istine. Potom nastavlja da dokazuje znanje o “kraljici slasti”.


-Dokazi o sadnji lubenica pronađeni su u dolini Nila i to iz vremena starih Egipćana pa su tako u grobnici kralja Tutankamona pronađene semenke lubenice. Sve to piše u knjigama a knjige nebi trebalo da lažu. Među najskupljim povrćem na svetu su lubenice, one kockaste. Takve i ja znam proizvesti samo nisam još pokušavao. Uzgajaju se u kockastim kalupima i zato imaju drugačiji oblik, objašnjava Mustafa grupi znatiželjnika pravdajući se da mu za taj poduhvat nedostaju samo kalupi. Kupce ili slušaoce Mustafinih lekcija o lubenicama više od porekla interesuje, kako prepoznati svežu i slatku lubenicu. Samo najiskusniji mogu kuckanjem, bez oklevanja stiže odgovor, čuti je li lubenica zaista zrela a ja sam taj znalac.

– Kuckanjem u koru, zrela lubenica više “vuče” prema tenoru nego basu U zreloj lubenici je čak 92 posto vode i šest odsto šećera. To znači da bi u vodi trebala plutati tek delićem iznad površine.


Donji deo lubenice trebao bi biti žučkast. To je mesto na kojem je ležala na tlu, dok je sazrevala na Suncu. Što je mesto tamnije, to bolje. Ako je bledo, ili ga uopšte nema, znači da je lubenica prerano ubrana. Savršena, zrela lubenica je tamno zelena. Ako je sjajna, dobre su šanse da će biti manje slatka – objašnjava Mustafa Kurtović, kucka, zagleda, okreće, procenjuje kvalitet svake lubenije pojedinačno da bi kupce uverio u svoju teoriju i znanje.

Popust

Za udovice bez pratnje, dajem deset odsto popusta, zapisao je Mustafa u svoju teku pravila trgovine. On se hvali da to nailazi na pozitivne ocene a većina udovica, zbog simaptija na prvi pogled, njemu nude isto toliko na već utvrđenu cenu. Kažu da je to dobrovoljni porez na smeh, šalu i zabavu.

0