SLOVENAČKO SEME A LIJEVČANSKA NJIVA

topola-01-milovan-i-mara-stanisljevic-kotrljaju-bundevu-rekorderku-foto-milan-pilipovicNOVA TOPOLA – U bašti Mare i Milovana Stanišljevića u selu Elezagići kod Nove Topole rastu najveće bundeve u Lijevče polju.

Ovo dvoje poljoprivrednika kažu da se glas o tome svuda pročuo pa mnogi iz njihovog i susednih sela dolaze da vide bundeve rekorderke koje još nisu ubrali. Prosečna težina je 150 kilograma a moguće je da to bude i više jer i dalje napreduju i rastu privlačeći poglede znatiželjnika.

-Semenke nam je doneo rođak Drago Stanišljević koji živi u Ljubljani. Ispričao nam je da su to velike bundeve i da je od prijatelja dobio samo nekoliko semenki. Nismo verovali u to ali smo ih zasadili da proverimo Draginu tvrdnju – pričaju Mara i Milovan pokušavajući, krajnjim naporima pokrenuti iz ležišta u zemlji jednu od velikih i teških bundeva.

-Drago Stanišljević nam je ispričao da ova vrsta bundeva, ne znamo kako se ona zove, dostiže i 250 kilograma i da se bere utovarivačem. Jednu iz ove bašte ubrali smo pre nekoliko dana, pomogao nam je komšija Mićo Vučković koji je vozio tačke a nas dvoje držali smo ravnotežu – kažu Milovan i Mara, vredni meštani Elezagića koji, u inat poodmaklom životnom dobu, ne posustaju u poljoprivrednoj proizvodnji. Njihove bašte i njive i ove jeseni su rodne, imaju mnogo žita i povrća ali su bunedeve ipak sve zasenile.topola-02-mara-pored-svoje-bundeve-foto-milan-pilipovic

-Čim neko stane pored ograde, znamo da ga interesuju bundeve. Raspituju se za seme, svi bi takođe hteli da ih zasade u svojim baštama. Zbijaju i šale na naš račun, kažu da vrhovi naših bundeva imaju najveću nadmorsku visinu u Lijevče polju – priča Milovan koji veruje i u njihova lekovita svojstva, izvor vitamina, minerala i topola-03-bundeve-dobro-rodile-foto-milan-pilipovicostalih tvari, ali korisnih samo za njegove svinje.

-Pojedine komšije veruju da su moje bundeve dobre i za ljude, da podmlađuju, da deca brže rastu i napreduju a starci brže stare i propadaju. Možda i jeste tako, prvo ću nagovoriti suprugu Maru da proba. Zavisno od njenih reakcija, opredeliću se da lii ja da ih počnem konzumirati ove jeseni i zime – šaljivo o svojim bundevama rekorderkama priča Milovan Stanišljević koji se uspešno okušao i u uzgoju banana. Za sada se ne može pohvaliti naročitim rodom ali veliki listovi ovog južnog voća koji dominiraju ispred kuće, poslužili su za debelu hladovinu tokom vrelih letnjih dana.

Rekordi
Najveća bundeva u Srbiji ubrana je u Banatu i teška je 148 kilograma, u Hrvatskoj je rekord 630 a u svetu 991 kilogram. Tećina ovih iz Lijevče polja biće utvrđena uskoro, kada ih Stanišljevići oberu i prvo stave na vagu.

Milan Pilipović

topola-04-milovanovo-stablo-banane-foto-milan-pilipovic

0