SRBI IZ SLOVENIJE NA STAZAMA SVOJIH PREDAKA

Zastave Slovenije i EU na ZmijanjuGrupa Srba iz Slovenije poreklom iz cele Krajine u RS, nakon zborovanja na Manjači i Stričićima, zaputila se stazama svojih predaka. Poklonili su se Petru Kočiću a potom oživeli zavičajna sećanja na Balkani, plivskim jezerima i u doloni Vrbasa.

Manjača
Stotinjak članova KUD-ova „Stevan Sinđelić“ iz Ljubljane i „Desanka Maksimović“ iz Celja kažu da su ispod Triglava pronašli drugu domovinu ali ovu nisu zaboravili.

-Dolazak na Manjaču, među naš svet koji neguje običaje i tradiciju predaka izazvao je veliko uzbuđenje, emociju koju je teško opisati ili objasniti – priča Branislav Milutin, poreklom iz okoline Prnjavora koji više od dve decenije živi u Celju. Ljubav prema zavičaju pokušava preneti na kćerku Olju koja piše pesme na srpskom jeziku. Ona zajedno sa vršnjakinjama Sarom Gajić i Majom Beronjom nastupa na priredbama koje organizuje Savez srpske dijaspore Slovenije u Ljubljani.

-Ovde smo upoznale mesto gde je rođen Petar Kočić. O njemu znamo mnogo, pročitale smo njegove priče i pesme. Sada smo upoznali i Zmijanje gde je on rođen i živeo – ispričale su nam Sara, Maja i Olja.

Mnoštvo sećanja i impresija preplitalo se među ovom družinom, odlučnom da upozna predele koje su spoznali samo kroz roditeljske priče.Recitacija i pjesma za Kocica

Stariji članovi ove srpske misije iz Slovenije, sećaju se davnih godina i svoga odlaska odavde, u potrazi za boljim i sretnijim životom. Sada ih, u zrelim godinama, zavičaj sve više priziva na tajanstven, neodoljiv i čudesan način.

-Ova poseta budi u meni sećanje na dane moje mladosti koje nikada ne mogu zaboraviti. Prepoznala sam na Manjači i Zmijanju sve jauke i svu sreću zavičajnog susreta, privideo mi se negde u mnoštvu sveta Kočićev jazavac i ukazala sudanija – rekla je Dragica Duduković, popadija iz Celja poreklom iz okoline Sanskog Mosta.

Mileva Krajinović je rođena u Svodni kod Novog Grada isto kao i Danko Žujić koji je u Sloveniju otišao nedavno. – Ja sam tamo tri decenije i borim se da naša deca ne zaborave srpski jezik, da u srpskim porodicama ne govore slovenačkim nego maternjim.

Na tome insistiraju i u našim crkvama. Vrednosti koje smo ovde videli daju nam za pravo i teraju da u tome istrajemo – uveravaju Mileva Krajinović i Saša Gajić koji je poreklom iz Miljevića kod Gradiške. On je predsednik Saveza srpske dijaspore i borac za očuvanje zavičajne tradicije, srpskog jezika i kulture u „deželi“.
KUD Desanka Maksimovic na Zmijanju-Redovno organizujemo manifestacije u kojima iskazujemo svoj identitet. Centralno mesto u tom programu imaju „Veseli dani srpske dijaspore“ poslednjih dana augusta u Ljubljani – kazao nam je Gajić rekavši da će im i ove godine u goste doći mnogi stvaraoci iz RS, Srbije i Srbi iz Hrvatske.

 Balkana i vodenice na Plivi
Srbi koji žive u Sloveniji posebno su impresionirani Balkanom, jezerima na Plivi, Janjskim otokama, vodopadom u Jajcu i kanjonom Vrbasa.

-Došlo je vreme da upoznamo krajolike i prirodne lepote koje nismo imali priliku videti davno, u detinjstvu dok smo ovde živeli. Bili smo sirotinja i nigde dalje od svoga sela nismo mogli otići a put u Sloveniju, na posao nam je delovao kao osvajanje novog sveta. Nostalgija nas nikada nije napustila – poverili su se Stojan Vuković iz Kotor Varoša, Brane Simić iz Velike Ilove kod Prnjavora, Blaženka Josipović iz Banjaluke, Dijana Dević iz Ključa.

MILAN PILIPOVIĆ

0