VREDNI ČLANOVI KUD-a “ĐURĐEVAK” IZ KOBAŠA

Srbac04 KUD DJurdkevak iz Kobasa foto M PILIPOVICProgrami u srbačkom kraju te celom Lijevče polju nezamislivi su bez nastupa KUD-a „Đurđevak“ iz Kobaša. Omladina iz ovog mesta, u nedostatku zabavnih sadržaja, opredelila se za narodne igre i očuvanje bogatog kulturnog blaga.

MILAN PILIPOVIĆ
Srbac

Sandra Milić, umetnički rukovodilac KUD-a „Đurđevak“ iz Kobaša navodi da u ovom te okolnim naseljima vlada veliko interesovanje za folklornu igru. To potvrđuje više od stotinu članova i brojni nastupi. Među najsvežijim su „Gastrofest“ u Bardači, gostovanje u poljskom gradu Novogrođecu gde žive njihovi bivši susedi, učešće na svečanostima u čast berbe voća…

-Svi se radujemo putovanjima, nastupima i novim prijateljstvima. To je naš najveći motiv za predan rad. U Kobašu kao i susednim mestima omladina gotovo da nema gde izaći. Zato nam rad u „Đurđevku“ popunjava tu prazninu – priča Sandra.

Jesenas su pripremili novi ciklus igara iz srbačkog kraja te obližnjeg Prnjavora. Na repertoaru imaju i folklorne igre iz Šumadije, Krajine i Lijevče polja.

-Kulturno-umetničko društvo „Đurđevak“ uskoro će proslaviti treći rođendan. Svi smo uzbuđeni zbog tog događaja, očekujemo i goste iz Svajcarske i Austrije. Planiramo do tada postaviti nove koreografije. Osim pet koje smo uvežbali, naš program nastojimo osvežiti novim igrama – samouverena je naša sagovornica, odlučna da zajedno sa ostalim zaljubljenicima u folklor uspešno pronese lep glas o svome kraju i srbačkoj opštini, na nastupima u RS i regionu.

Uporedo sa ovim aktgivnostima pripremaju se i za skorašnje gostovanje u Perlezu, gradiću u Vojvodini gde su takođe stekli saveznike na kulturnom planu.

Nedostak novca zamenjuju entuzijazmom i vlastitom inicijativom. Zato sami pripremaju narodne nošnje, kreiraju ih i šiju. Hvale lokalnu upravu u Srpcu koja je razumela njihove potrebe i umetničku misiju.

-Cilj nam je da kompletiramo fundus narodnih nošnji koje pripadaju našoj tradiciji i kulturi. Time želimo sačuvati prepoznatljiv pečat tradicije koji godinama bespovratno bledi i nestaje – pričaju mladi folkloraši iz Kobaša.

Među najvrednijim su Vanja Adamović, Dejana Simić, Duška Gibanica, Nevena Nedić, Marija Ilić, Miloš Josipović, Đorđe Đukić, Dejan Alagić i drugi.

-Nama je važno da se dobro zabavljamo i pokažemo šta smo za samo tri godine naučili. Na našim priredbama, posebno u Kobašu, dolaze mnogo meštana. Oni vole i naše skečeve i šaljive scenske komade. Za njih je to ponos jer nisu mogli verovati da ćemo ostvariti dugo zagovaranu ideju. Zato naš „Đurđevak“ cveta i razvija se tokom cele godine, dobija nove cvetove i latice – pričaju mladi folkloraši iz Kobaša.

Stare narodne igre
Među učesnicima Smotre folklora u Gradiški i Srpcu predstavio se i KUD “Đurđevak” iz Kobaša. Oni su prikazali stare narodne igre. Domaćin je bio KUD “Kolovit”. Posebno zanimljiv bio je nastup „Arije“ iz Subotice i Folklorno društvo „Beli anđeo“ Svetosavske omladinske zajednice iz Srpca.

Raskoš narodnih nošnji i gracioznost pokreta, izazivali su burne aplauze posjetilaca. Ova manifestacija je dokazala da srbačka publika voli narodne običaje i svoju tradiciju. Prethodni koncerti u organizaciji KUD-a „Mladost“ Razboj i Društva za očuvanje tradicije „Đurđevak“ iz Kobaša su bili izuzetno dobro posećeni, navode u Centru za kulturu i sport u Srpcu.

0