UMETNINE OD OTPADA I STARIH CREPOVA


gradiska-03-nikolin-kutak-uspomena-foto-milan-pilipovicGRADIŠKA – Vazne od gline, stari crep, komadi cigle, kamen, otpadne daske, nagoreli panjevi, odbačeni limovi čine samo deo materijala od kojeg Nikola Borković izrađuje umetnine i ukrašava imanje u Kozincima.

Ovaj penzioner koji je radni vek u policiji okončao pre 26 godina kaže da sada davnašnje ideje, zabeležene na papiru, prenosi u stvarnost. Tako je Nikola svoju terasu pretvorio u svojevrsnu galeriju starina a dvorište u etno-park. Zbog toga mu se mnogi dive i čestitaju.

-Nakon penzionisanja probudio sam usnulog umetnika u sebi. Slobodno vreme kojeg sam najednom imao na pretek, višestruko sam iskoristio. Sačuvao sam mentalno zdravlje i ostvario davnašnje maštarije – objasnio nam je Nikola Borković svoju penzionersku filozofiju kojom je u potpunosti promenio porodični ambijent ali i svoj život. Ovaj jugonostalgičar ne skrivajući ljubav prema bivšoj državi, na vidno mesto postavio je prepoznatljive oblike u drvetu identične granicama od Vardara do Triglava a plavi Jadran obeležio mnoštvom sitnih kamenčića.

gradiska-07-nikolin-radni-ambijent-foto-milan-pilipovic

-Među otpacima topole jagnjide, pronađene na pilani, ukazala mi se Jugoslavija. Ona mi je na centralnom mestu, pored porodičnog grba Borkovića kojeg sam davno osmislio. Od crepa i kamenčića izradio sam takođe kartu sveta i časovnik koji pokazuje pet do dvanest. To je vreme koje šalje jasnu poruku svima i svugde – uveren je naš sagovornik. Njemu u poslu pomažu ukućani i rodbina, neko od njih moralnom podrškom a drugi radom i delima.

gradiska-05-deo-ulicne-sejalice-prepravljen-u-lonac-za-pripremanje-zimnice-foto-milan-pilipovic-Rođaci i prijatelji, bivše kolege i komšije uvek mi donesu ponešto, kao svoj prilog za stvaranje lepšeg i ugodnijeg ambijenta. Ima tu i mnogo starih predmeta kojima, promenom namene, određujem novi život, novu funkciju – pojašnjava ovaj neumorni penzioner koji ne oskudeva u mašti i originalnim idejama. Među mnoštvom svojih rukotvorina pohvalio se veoma funkcionalnim loncem za pripremu zimnice.

Načinio ga je od odbačene ulične rasvete. Od odbačenih kaplaja Nikola je napravio zidne a od panjeva lustere na plafonu svoje jugonostalgične sobe.

Oštećene glinene vazne, crepove i cigle, glinu i druge materijale iskoristio je za mozaike a starim kućanskim apratima obogatio konobu u kojoj priprema ribu i druge đakonije. Svojim primerom, veli, želi ohrabriti mnoge penzionere da sami pokušaju uraditi nešto za sebe i za druge kako bi osmisli život i svoj ambijent.


Cvetnjak

Nikola Borković je i ljubitelj cveća, vrtova i strarih sorti voća. Već sada planira proletno uređenje vrta ispred kuće crtajući planove za nove zasade i forme. Preko zime će, kaže, poslove dobro isplanirati a kada prođe zima udarnički krenuti na rad, u akciju.

gradiska-04-otpad-iz-save-pretvara-u-umetnicka-dela-foto-milan-pilipovic


Milan Pilipović

0