SA REČI PREŠAO NA REKORDNU PROIZVODNJU KUKURUZA

bosko i unukKada se sa komšijama u Bok Jankovcu kod Gradiške Boško Grgić, novinar, satiričar i predsednik Sindikata u tri lijevčanske opštine potakmičio u proizvodnju kukuruza, ispostavilo se da je najbolji znalac i na njivi. Njegovi kukuruzi su odneli pobedu u dužini, kvalitetu klipa i zrna.

MILAN PILIPOVIĆ
Gradiška
Posle su svi nevoljno zaključili da se Grgić nije šalio sejući i obrađujući kukuruz niti je njegova pobeda novinarska patka.

– Komšije su sa nevericom gledale šta i kako radim, pogotovo Josip Barišić, vrsni poljoprivrednik, koga sam pretekao sa urodom po jednom dunumu. Zato me

 

stalno pita kako i šta treba uraditi u njivi. Na kraju, dogovorili smo se on, Đoko Peulić i drugi seljaci da odaberemo po deset najdužih klipova. Merićemo dužinu da bi saznali ko je ove godine, posle mene, najbolji poljoprivrednik u Bok Jankovcu – pohvalio se Grgić iznoseći svoju filozofiju o poljoprivredi a posebno kukuruzu.

-Za vrhunske prinose ovog žita neophodne su dobre pripreme. Vodim statistiku i znam da je sedam od posljednjih deset godina sušno. Primenio sam punu tehnologiju ali blagovremeno posejao kukuruz. Pomerio sam rok setve za sami početak aprila, pretpostavljajući da će biti kiše u maju i junu. Odabrao sam pravu sortu, napravio koktel od tri vrste herbicida, iskombinovao dva različita mineralna đubriva – iznosi Boško svoju teoriju o poljoprivredi.

On je osim kukuruza proizveo i nekoliko sorti grožđa, papriku, paradajz i drugo povrće. Takođe uspešno pravi vino i sok časteći goste i komšije koji sada, sa velikom znatiže
ljom kontrolišu njegovuEPSON DSC picture njivu da bi se uverili zašto su mu kukuruzi tako dobri a kod ostalih izgoreli.

 

– Volim poljoprivredu. Radio sam u bivšem kombinatu „Mladen Stojanović“ u Novoj Topoli i pokupio sve tajne zanata. Vodio sam i emisije o poljoprivredu na radiju, pišem o selu u novinama, čime usavršavam znanje – priča Boško Grgić koji o poljoprivredi razmišljam i na duhovit način. Zato aformizme, epigrame i poeziju godinama objavljuje u medijima a nastupa i na priredbama u gradu na Savi.

Za pisanje ga inspirišu i problemi radnika čije interesa zastupa kao poverenik Saveza sindikata RS za Gradišku, Laktaše i Srbac. – Moj posao je pravi izazov za satiričara. Mi smo društvo puno anomalija,paradoksa i nemogućih mogućnosti. Radnici su nekada imali vlast u svojim rukama a sada su im prazne i ruke i džepovi. Sećam se aforizma napisanog pre dvadeset godina, „imali su radnici vlast u svojim rukama sad je imaju na grbači“ – objašnjava ovaj sagovornik kojeg u Gradiški mnogi poznaju, posebno po duhovitim i aktuelnim opaskama.

EPSON DSC picture
 Grgićevi aforizmi o poljoprivredi
-Ko se zadnji smije, poljoprivrednik nije.
-Najbolji prinosi postižu se na državnim jaslama.
-Od agrarne reforme najviše koristi imaju reformisti.
-Ne mlatite praznu slamu, trebaće nam slamka spasa!
-Njihov doprinos razvoju sela, pustili su mozak na pašu.
-Kad se siju obećanja žanju se problemi.

 Ugrizla ga zmija na novinarskom zadatku
Grgić ima svakojakih iskustava u medijima. Posebno pamti kada ga je prošle godine ugrizla zmija na novinarskom zadatku, kada je u Bok Jankovcu snimao zapaljenu deponiju smeća.

 

0