BIVŠI RADNIK U PROIZVODNJI POSTAO POSLODAVAC ZA 70 KOLEGA

GRADIŠKA – U Agroindustrijskoj zoni u Novoj Topoli, koristeći stimulativne mere lokalne zajednice te evropskih razvojnih projektata, tapetar Dušan Matić iz Cerovljana izgradio je moderan proizvodni pogon i zaposlio 75 radnika.

Proizvodnju tapaciranog nameštaja namenjenu izvozu stalno povećava a linije modernizuje. Broj zaposlenih, većinom mladih i kvalifikovanih u Matićevoj tapetariji je u stalnom porastu. Sve ukazuje da se radi o uspešnom preduzeću, što potvrđuju i u gradskoj upravi. Ipak, Dušana Matića od drugih privrednika u Lijevče polju izdvajaju poslovni put i nesvakidašnja poslovna praksa. On je od kvalifikovanog radnika u pogonima bivšeg “Radnika” a potom “Inge” u Gradiški napredovao do uzornog poslodavca. Za uspeh bilo mu je potrebno dvadeset godina. Sada je vlasnik, direktor ali i radnik za strojem, zajedno sa ostalim zaposlenima. Među njima, u proizvodnji rade Dušanova supruga Dragana, kćerka Gordana i sin Goran. Administracijom ove porodične firme upravlja Draganina sestra Ljiljana Kojić.

-Kod nas ima posla za svu rodbinu, komšije, prijatelje, poznate i nepoznate koji žele da rade, napreduju, da zajedno sa nama grade zajedničku ali i svoju, ličnu budućnost – objašnjava Dušan Matić, vredni i skromni čovek, omiljen među radnicima, svoju poslovnu logiku. On kaže da je početak bio težak. Osamdesetih godina zaposlio se u tapetariji gradiške fabrike nameštaja „Radnik“ a nakon radnog vremena ili neradnim danima kod kuće pravio i renovirao nameštaj. Krajem devedesetih, kada je radno mesto postalo neizvesno, Matić je načinio hrabar karak, počeo je samostalno, kod kuće praviti tapacirani nameštaj. Ubrzo je stekao veliko poverenje, posla je bilo sve više. Na Matićevom porodičnom imanju postalo je skučeno, nije više bilo dovoljno prostora za sve veću proizvodnju. Značajan pomak napravljen je pre pet godina kada je Opština Gradiška privatnim kompanijama, pod veoma stimulativnim uslovima, ponudila građevinsko zemljište u Novoj Topoli. Cena je iznosila marku po kvadratnom metru. Matići su iskoristili tu priliku i u Agroindustrijskoj zoni izgradili fabriku.


-Prvi dolazim u fabriku, u šest svakog jutra a odlazim poslednji, kasno naveče. To jeste uspeh moje porodice ali i saradnika, svih radnika. Zahvalan sam svima, niko me nije izneverio, razočarao, svi funkcionišemo kao velika porodica. Planiram da broj zaposlenih ove godine bude preko stotinu pa ću tada moći da se pohvalim poslovnom porodicom od stotinu članova – kazao nam je Dušan Matić. Nabavku savremenih mašina za rezanje spužve vrednih više stotina hiljada maraka, Matićima je sa 40 odsto učešća pomogla Evropska unija projektom “Lokalni integrisani razvoj” (LIR) kojeg provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). To je omogućilo bolju konkurentnost preduzeća i kraći period od narudžbe do isporuke.


-Proizvodnju stalno povećavamo, usvajamo nove programe, uvažamo potrebe tržišta. Režemo oblovinu, izraujemo drvene ramove, obrađujemo spužvu, proizvodimo tapaciramo nameštaj. Zaokružili smo ciklus proizvodnje. Rizikovali smo puno, ali se isplatilo. – kaže Matić. On naglašava da imaju posla na pretek, rade prekovremeno da bi ispoštovali narudžbe iz Slovenije, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Srbije… Zoran Adžić gradonačelnik Gradiške, hvaleći uspeh porodice Dušana Matića, kaže da postepeno raste potreba privatnog sektora za radnicima.

Projekti EU

Zapošljavanje je jedan od prioriteta projekta LIR, koji Evropska unija finansira sa šest miliona eura, a u okviru kojeg je u poslednje dve godine kreirano oko 400 radnih mesta u malim i srednjim preduzećima. Kao deo EU programa za lokalni razvoj i zapošljavanje, LIR podržava najperspektivnije industrijske sektore u Bosni i Hercegovini. To su poljoprivredno-prehrambeni, tekstilni, metalni i drvni. Takođe kroz savetovanje i sufinansiranje ovim međunarodnim projektom obuhvaćeno je stvaranje boljeg poslovnog okruženja.


Fudbaleri tapetari

Dušan Matić je veliki zaljubljenik u fudbal. Poznat je u svome kraju po donacijama ali drugim vidovima pomoći lokalnim klubovima. Sada je član uprave FK „Torpedo“ iz Cerovljana. Osim novčane pomoći on je u svome preduzeću zaposlio nekoliko fudbalera koji su supešno prošli obuku i sada istovremeno predstavljuaju Matićev oslonac u klubu i preduzeću.

0