DIREKTORI UZORNI CVEĆARI U GRADIŠKI

Kult zelenila, cveća i lepote sa velikim uspehom neguju trojica direktora javnih ustanova u Gradiški, zbog čega su ovde zapaženi i često hvaljeni od mnogih meštana.

 
To su Tihomir Mihajlović, direktor Doma zdravlja, Željko Blagojević direktor „Kulturnog centra“ i Ranko Bakić, direktor Visoke škole „Primus“. Njih trojica su svojim primerima razvili i podstakli zaposlene da ih u tome slede, da se odgovorno odnose prema životnoj sredini i sami doprinose njenom očuvanju i unapređenju.


-Osećaj pacijenata, bolesnih osoba kada uđu u krug Doma zdravlja je veoma ugodan. Oni to stalno potenciraju, iznose pohvale za naše cvetnjake. To nam mnogo znači, podstiče nas da to stalno uređujemo, da čuvamo i drugima služimo kao dobar primer – kazao nam je Tihomir Mihajlović koji je, pre nekoliko godina u Turjaku pod Kozarom, u krugu ambulante uredio vrt po uzoru na napušteni u rodnom selu Mušutište, ispod Šar planine blizu Prizrena, na Kosovu.

Za „Kulturni centar“ odavno se ovde govori da je lepa kuća u cveću zato što direktor Željko Blagojević sa saradnicima mnogo radi na uređenju okoliša. I ovog proleća zasadili su nekoliko hiljada cvetova koje redovno održavaju, čuvaju i neguju.

-Cveće je neodvojiv deo kulture, ono govori o nama, našim sklonostima i odnosu prema prirodi. Kada završe redovne poslove, svi zaposleni često provedu po nekoliko sati u cvetnjacima koji su svuda oko našeg objekta. Tu smo svi ravnopravni i po poslu, po obavezama i po čuvanju naših zasada, mi delimo ljubav prema cveću – ispričao nam je Blagojević. Njegove napore nedavno su pohvalili i odbornici u Skupštini opštine, prilikom rasprave o komunalnom redu i gradskoj čistoći. Blagojević i Mihajlović kažu da je u početku bilo prilično nerazumevanja u sredini, mnogi su smatrali da je sadnja cveća besmislica, nepotrebno gubljenja vremena, da to treba isključivo raditi „Gradska čistoća“ ali se vremenom takvo razmišljanje promenilo. U Visokoj školi „Primus“, profesori i studenti su cvećem raznih boja zasadili veliki deo svoga vrta. Tome su pristupili veoma odgovorno a redove formirali sa mnogo mašte. Direktor ove ustanove Ranko Bakić kaže da su uporedo sa fasadom obogatili zelenilo.

-Naši studenti i đaci prvo ulaze u krug cveća i maštovitih boja a posle u kabinete i učionice. Svakom cvetu ili pupu se radujemo, svakoga jutra posmatramo vidne promene i to nas čini srećnim u ovim stresnim i teškim vremenima. Ponašamo se i osećamo kao u stihu, ja sam svoju sreću našao u cveću – opisuje Bakić smisao unapređenja životne sredine. Osim KP „Gradska čistoća“ koje je na mnogim mestima u gradu, posebno na savskoj obali, zasadilo parkove i cvetnjake, primere Doma zdravlja, „Kulturnog centra“ i „Primusa“ sledi i sve veći broj domaćinstava. Zato je ispred kuća, na balkonima i terasama upadljivo mnogo cveća proizvedenog upravo u ovom kraju, u plastenicima u Lijevče polju.

Tekst i foto: Milan Pilipović

0