DJEVOJKE IZULE ŠTIKLE A OBULE KOPAČKE

GRADIŠKA – Aplauzi, ovacije, smeh i podrška domaćoj ekipi “Jedinstva” a čestitke gošćama iz Doboja, članicama ŽFK “Čelik”, obeležili su prvu žensku fudbalsku utakmicu u gradiškom kraju.

Na stadionu u prigradskom naselju Žeravica sve je praštalo od sportskog nadmetanja. Na kraju su pobedile gošće sa 3:2 ali rezultat nije bio u prvom planu. Publika je počela stizati na stadion u Žeravici sat pre početka utakmice. Na tribinama su u većini bili muškarci a na terenu žene, željne uspeha i dokazivanja. One su, drhteći od treme i uzbuđenja zato što ovom utakmicom otvaraju prvu starnicu istorije ženskog fudbala u gradu na Savi, istrčale na teren okružen mnogim ljubiteljima fudbala. Neki su na punim tribinama, poput Voje Kovačevića, ispričali da su svi u Žeravici ostavili svakodnevne poslove zbog utakmice.

-Prekinuli su poslove na njivama, sakupljanje sena, oranje, kopanje, cepanje drveta za ogrev, pripremu zimnice i koješta drugo samo da ne bi propustili jedinstvenu priliku – kazao nam je Vojo koji redovno prati fudbalske utakmice muške ekipe “Jedinstva” ali tvrdi da je on ipak ekspert za ženski fudbal. Zoran Kovačević i Boro Batić primetili sun a tribinama i nekoliko uniformisanih čuvara šume.


-Dok šumari iz Gašnice, Vrbaške i Orahove posmatraju utakmicu otvorenih usta, narod krade šumu ali oni zato ne mare. Šume će biti ali ove devojke retko mogu videti na fudbalskom terenu – zaključili su Kovačević i Batić.


Došli su u Žeravicu, poslednjih dana septembra, poznati i nepoznati u saportskom svetu a među njima Vinko Marinović, selektor mlade muške reprezentacije BiH, inače jedan od najuspešnijih gradiških fudbalera. On je, zapazio više talentovanih devojaka kojima je predvideo lepu sportsku budućnost.

Rada Pavlović, desna ruka trenera Željka Kalinca je među inicijatorima formiranja ŽFK “Jedinstvo”. Ova bivša fudbalerka u Hrvatskoj sa naglašenim sportskim duhom, opisuje početničke muke.


– Najteže je devojkama objasniti pojedina pravila, posebno zaleđe ili ofsajd. Neke termine one ne razumeju, naprimer dupli pas, ispadanje iz igre, poziciju i ulogu štopera, srednjeg veznog, prednjeg veznog, špica… Ipak, suštinu su odlično savladale a već su stekle i zavidnu fitičku kondiciju – pojašanjava Rada početničke muke mladih fudbalerki. Devojkama je, u žaru borbe za loptu, šut i lepu akciju često ukazivana lekarsku pomoć ali nisu odustajale. Zato je publika često aplaudirala i lekaru Bojanu Vujanoviću koji je munjevito stizao sa jednog na drugi kraj terena, zavisno gde je neophodna pomoć povređenim igračicama.


-Neverovatno je koliko se svi trude da pomognu ženama na terenu i van njega. Primetio sam da doktor Vujanović koji se bavi i suđenjem utakmica, do sada nije pokazivao perfektnu fizičku spremu. Kao da je čuvao svežinu za ovu utakmicu. Njegov sprint u susret povređenim devojkama sa torbom ispod ruke, ozbiljno konkuriše Huseinu Boltu – primetila je nekolicina na tribinama, u trenucima kraćih prekida zbog uakzivanja lekarske pomoći na terenu. Većinom učenice srednjih škola, predvođene profesorom Željko Kalincem, vredno su trenirale za prvu žensku utakmicu i što bolji start u takmičarskoj sezoni Prve lige Republike Srpske.


-Poraz od 3:2 protiv “Čelika” iz Doboja nije nas pokolebao. Sada, sa još većom ambicijom ulazimo u takmičenje. Verujem u devojke koje su izule štikle a obule kopačke, da će u Prvoj ligi RS osvetlati obraz našeg grada – samouveren je Kalinac, trener i profesor u Srednjoj stručnoj i tehničkoj školi.

Prva postava ženskog tima

U prvoj utakmici za tim ŽFK “Jedinstvo“ nastupile su Saška Lukić, Aleksandra Turudija, Suzana Brković, Nevena Petrić, Milana Malbašić, Jovana Krstić, Zorana Kukrić, Minja Topić, Slađana Smiljanić, Dušanka Savković (kapiten), Dijana Stanišljević, Đurđina Petrić, Lejla Šefer, Melisa Majser, Rada Šarić, Ivana Kovačević, Lejla Hamzić, Aleksandra Zlojutro, Kristina Mikulić i Minka Misimović.

Predstavnici kluba bili su Rada Pavlović, Željko Kalinac, Bojan Vujanovoć i Igor Cvetković. Sudijsku trojku činili su Branislav Todorović, Dragan Kesić i Dušan Vještica a delegat je bio Mirko Kasagić.

0