DODIKOVA KUĆA U GORNJIM PODGRADCIMA

podgradci-02-kuca-koju-je-za-djordjice-kupio-predsednik-rs-milorad-dodik-foto-zoran-pilipovicPredsednik RS Milorad Dodik kupio je kuću u Gornjim Podgradcima za višečlanu porodicu Gorana i Mirjane Đorđić.

Oni će sa petoro dece predstojeću zimu prvi put dočekati pod vlastitim krovom, pored tople peći, bez straha da će biti isterani zato što nemaju novca za kiriju. O Đorđićević stambenim nedaćama “EuroBlic” je više puta pisao. Sada su zahvalni svima koji su pomogli da Milanka, Zoran, Martina, Valentina i Kristina imaju srećnije detinjstvo.

-Kada je predsednik RS Milorad Dodik na zboru u Gornjim Podgradcima (predizborni miting) pre dva meseca rekao da će nam kupiti kuću, u to nismo mogli verovati. Mnogima smo se pre žalili, tražili pomoć, ponešto smo i dobijali ali nije se moglo mnogo. Sada je ovo za nas novi život – pohvalila nam se Mirjana Đorđić zatečena iznenadnom posetom.Njen suprug Goran nije bio kod kuće, radio je u pilani. Naša sagovornica kaže da je kuća komforna i da imaju 12 dunuma okućnice te nekoliko pomoćnih objekata.

-Imali smo nekada davno kuću u Grbavcima koja se srušila. Došli smo ovde u Podgradce zato što je Goran tu mogao ponešto da zaradi. Stanovali smo u tuđim kućama, deca su se rađala a život jepodgradci-03-petogodisnja-valentina-sada-ima-topli-dom-foto-zoran-pilipovic svakodnevno bivao sve teži. Na kraju smo morali da za pomoć molimo koga god smo znali i kako smo umeli – prisetila se naša sagovornica prethodnih
dana i godina, kada su živeli u drvenoj šupi, bez dovoljno hrane. Sada će, kaže, pre zime zasejati baštu a na proleće nabaviti živinu, piliće, svinje…

Voleli bi, pričaju mali Đorđići, imati jagnje i kravu ali to je već mnogo manji problem.

Kada smo se u Gornjim Podgradcima raspitivali za Đorđiće, u pokušaju da proverimo da li je predsednik RS Milorad Dodik održao reč, većina nam je pokazala pravi put rekavši da znaju gde je Dodikova kuća.

-Znamo mi da je to sada Goranova kuća ali je narod, valjda zato što je predsednik RS dao novac sa kabinetskog računa, prozvao Dodikovom. Dobro je uradio, mora i sirotinja živeti i mora je vlast pomagati – kazali su nam pojedini Podgradčani, veoma dobro upućeni u slučaj koji je zainteresovao javnost. O ceni kuće nisu naročito upućeni ali nam je Mirjana Đorđić rekla da je kuća koštala 30.000 KM i da je uknjižena na njih.

podgradci-01-mirjana-djordjic-sa-decom-foto-zoran-pilipovic
Prvi praznik u svojoj kući

Bez obzira što Đorđići mnoge ne mare za neradne dane i svetkovine, zato što se i dalje moraju boriti za život ali od sada u mnogo povoljnijoj situaciji, obeležavanje godišnjce Dejtonskog sporazuma za njih je prvi praznik u vlastitoj kući.

Milan Pilipović

0