ĐORĐA PAMTE PO DOBROTI

Vršnjaci i sugrađani Đorđa Radakovića, mladića koji je prije dvije godine poginuo u Austriji, formirali su u Gradiški humanitarno udruženje s njegovim imenom.

Pomoć siromašnim porodicama je osnovni princip na kome se udruženje zasniva, rekao je Nenad Pilipović, predsjednik Udruženja građana “Đorđe Radaković”.

On naglašava da su rezultati djelovanja uveliko prepoznatljivi u lokalnoj sredini, jer su za više porodica u gradiškim mjestima obezbijedili pomoć.

– Naše donacije nisu velike vrijednosti, ali se trudimo da pojedincima, posebno djeci, učinimo dan ili neki trenutak ljepšim, da ga izdvojimo iz njihove teške svakodnevice – objasnio je Nenad suštinu djelovanja udruženja.

Akcije pune ljubavi
Navodi da je svaka njihova akcija ispunjena ljubavlju, željom da pomognu, humanošću i solidarnošću, karakteristikama koje su Đorđa krasile i po čemu ga pamte u Gradiški.

Podsjećamo, Đorđe Radaković (27) je krajem oktobra 2018. poginuo u Njemačkoj, prilikom orezivanja parkovskog drveća. Ovaj mladić se u rodnom kraju bavio sportom, trenirao kajak i bio omiljen. Neposredno prije pogibije se oženio, a u Njemačku je otišao u potrazi za poslom i boljom zaradom, za boljim životom. Potiče iz ugledne porodice, koja je u Gradiški poznata po dobročinstvu i društvenom djelovanju.

– Đorđe je otišao u Njemačku, u potrazi za boljim životom, mjestom i zemljom gdje od svoga rada može obezbijediti izvjesniju ekonomsku budućnost za sebe i svoju porodicu. On je na radnom mjestu imao nesreću i, na žalost, izgubio život – navode u udruženju.


Prijatelji Đorđa Radakovića ističu da je on bio vrijedan, omiljen, predusretljiv i spreman da pomogne i uljepša život drugima. Njega su mnogi u gradu poznavali i voljeli.

– Odlučni smo da, formiranjem udruženja i humanitarnim akcijama pomognemo našim sugrađanima, a ujedno i sačuvamo uspomenu na Đorđa – rekao za Srpskainfo je Đorđe Šiljak, jedan od inicijatora formiranja Udruženja i učesnik akcija solidarnosti.

Regata
Udruženje “Đorđe Radaković” je 31. oktobra 2019. godine organizovalo prvu akciju za samohranu majku i njenu kćerku, koja boluje od multiple skleroze.

– U našoj evidenciji su brojne akcije u kojima smo se trudili da pomognemo našim sugrađanima. Nedavno smo prikupljali školski pribor za siromašne učenike, a takođe smo donirali zaštitne maske Crvenom krstu i Civilnoj zaštiti Gradiška – ispričao nam je Nenad Pilipović.

U humanitarnim akcijama, osim članova udruženja, učestvuju njihovi sugrađani, donirajući hranu, odjeću, obuću, školski pribor i druge potrepštine. U ugostiteljskim objektima povremeno su postavljene kutije solidarnosti, a prikupljeni novac Uudruženje troši za različite humanitarne namjene.

Sadržaj djelovanja namjeravaju obogatiti i sportom, zato što je Đorđe bio istaknut i na tom planu.


– Planiramo organizovanje memorijalne regate od Kozarske Dubice do Gradiške, zato što se Đorđe Radaković veoma uspešno bavio ovim vodenim sportom. To je bila njegova velika ljubav, na koju želimo da ukažemo, da Đoletovi prijatelji i njegovi sugrađani ne zaborave uspomenu, da sačuvaju sjećanje na Đorđa Radakovića, koji nas je napustio u cvijetu mladosti – naglašavaju članovi udruženja koje nosi njegovo ime.

Foto-konkurs

Humanitarna akcija “Foto konkurs”, koju su organizovali Udruženje roditelja djece s autizmom “Duga”, Turistička organizacija, Udruženje “Glas ugostitelja”, uspješno je završena. Glavnu nagradu osvojila je Zvjezdana Krstanović iz Gradiške.

– Svrha akcije je ukazivanje na problem s kojima se susreću djeca oboljela od autizma i njihove porodice. Želimo podići na viši nivo svijest u javnosti o ovoj problematici, te uticati na bolje razumijevanje njihovih prepreka – kazao je Srećko Sladojević, potpredsjednik Udruženja “Glas ugostitelja”, koje je bitno doprinijelo akciji.


Na konkurs je pristiglo stotinak fotografija s temom autizma. Saša Kasagić, predsjednik “Duge” kaže da je konkurs opravdao očekivanja, jer je iz posebnog ugla rasvijetljena ova problematika. Dogovoreni su novi vidovi saradnje s navedenim udruženjima i organizacijama, te donatorske i druge akcije.

srpskainfo.com

0