DRAGICA I DRAGAN MARIĆ RASPALJUJU MAŠTU U POSAVINI

DERVENTA – Posle vlastite sahrane koju su pre pola godine organizovali Dragan i Dragica Marić iz Pojezne kod Dervente, njihov život se potpuno promenio a ovo dvoje penzionera postali poznati i popularni u celoj Posavini.

Sada pripremaju crkveno venčanje koje su propustili na početku bračnog života, osmišljavaju Dragicino krštenje a Dragan završava autobiografsku knjigu. Sa nama nikada nije dosadno, rekoše Dragica i Dragan srdačno i gostoprimljivo nas krajem februara dočekujući u lepo uređenoj kući, u pitomom krajoliku, okruženi uspomenama. O njima je napisano mnogo reportaža, nakon što su u krajem augusta prošle godine pozvali brojnu rodbinu, prijatelje, kompšije i novinare na sopstvenu sahranu.

-To je odjeknulo kao plotun, svi su za nas čuli zahvaljujući novinarima koji su došli u velikom broju. Novine koje su pisale o nama a “EuroBlic” se prvi odazvao, čuvamo kao najdražu uspomenu. Bilo je i mnogo televizijskih ekipa koje su snimile našu “sahranu” i na tome smo svima zahvalni, svi su od tada naši prijatelji – priča Dragan Marić detaljišući o novim planovima dok se na tv ekranu smenjuju kadrovi sa zadušne večere, programa na groblju pored skupocenog spomenika i okupljanja zvanica kod kuće.

-Bilo je lepo, sve baš onako kako smo zamislili. Sada vam moram otkriti da sam danima pre “sahrane” bio uzbuđen i zabrinut, strahovao sam da li će sve dobro proći, da se ne osramotimo. Zato noćima pre nisam spavao ali posle sam se apsolutno opustio i prvu noć, kada se narod razišao a muzika utihla, spavao sam kao mrtav – priseća se Dragan, bivši konobar na brodovima koji je penziju zaradio na Dunavu, u Novom Sadu. U tome gradu, u klubu usamljenih, upoznao je Dragicu koja je bila kuvarica. Njeni su poreklom iz Krajine, iz Cazina i Velike Kladuše pa je zato, veli, Pojezna podseća na predele njenoga porekla.

-Ovde sam se preporodila, ništa me ne boli niti smeta. Lepo živimo, ne planiramo još umirati jer verujemo da u nama još ima života. Sahranu smo organizovali planski, kao sve drugo što radimo, ne hajući mnogo šta će drugi reći i kako će to komentarisati. Naš život je naša briga i zabava – kazala nam je Dragica gosteći punim stolom hrane i pića, po običaju u ovakvim prilikama. Dragan nas pričom uvodi u nove planove, na venčanje, krštenje i promociju knjige.

-Dragicu ću odvesti u salon u Derventu da je tamo spreme za venčanje, kao pravu damu. Po venčanicu ćemo našom “bubom” ići u Novi Sad a istog dana, pod šljivom ispred kuće promovisaćemo knjigu. Pozvaćemo i mnoge goste, jer, za Boga, kako da nas posle sahranjuju a da se pre toga nismo venčali i sve druge želje ispunili – zaključuje Dragan kojega mnogi, na ulici ili u susednim selima prepoznaju i na široko raspituju o “sahrani”.

–Kaže meni zubar u Doboju, Dragane vi ste sada poznatiji od načelnika Dervente, više ste se slikali za t vi novine, nego on. Medicinska sestra, takođe me prepoznala u čekaonici i pozvala da uđem preko veze – iznosi naš domaćin ustupke koje ima zbog iznenadne popularnosti.

-Ma i mene svuda prepoznaju, pitaju a ja pričam, šta bih drugo. Svakoga ponešto interesuje a komšije najviše zanima koliko je “sahrana” koštala. I na to imam odgovor, kažem, probajte i vi organizovati isto, kao mi, pa ćete dobiti odgovor na to pitanje – uključuje se Dragica Marić (65) u zahuktalu priču. Ona i tri godine mlađi Dragan ne propuštaju ni ovu priliku da se pohvale svojim bračnim odnosima, razumevanjem i obostranom ljubavlju.


Novi Sad zamenili Pojeznom

Pre poznanstva sa Dragicom, Dragan je imao dva neuspešna braka a njen prvi suprug, sa kojim ima dva sina je umro. Njih dvoje su zajednički odlučili da Novi Sad zamene Pojeznom.

-Zavoleli smo se na prvi pogled a posle penzionisanja, ovde smo došli pre 17. godina, navikli, sredili kuću i okućnicu, živimo srećno i bez velikih briga – ispičala je Dragica pokazujući zid uspomena na kojem su slike Draganovih bivših žena, onda njihova zajednička, posteri FK „Partizan“ i Titova slika.

0