DRUGARSTVO STEČENO U VARAŽDINU TRAJE 42 LETA

GRADIŠKA – Dve godine posle prvog susreta u Gradiški, bivši vojnici JNA Milan Vujatović i Dragan Pižurica sastali su se sredinom juna u Subotici, u kojoj živi Pižurica sa porodicom.

Njih dvojica, verno čuvaju uspomene na vojničke dane, najlepše životno doba, kada su bili puni mašte, želje da dokazivanjem, kada su, kako kaže Vujatović, kovali velike životne planove ne sluteći raz i raspad države kojoj su se zakleli. Vojnički dani u Varaždinu koje su okončali 20. maja 1977. godine tekli su sporo kao godine ali su bili lepi, ispunjeni drugarstvom, ranim ustajanjem, disciplinom, odgovornošću prema naredbama starešina, opisuju Milan i Dragan vreme svoga poznanstva i drugovanja.

-Nas dvojica bili smo zajedno 500 dana u radio-telegrafskoj jedinici VP 53/40 u Varaždinu zajedno sa Ludvigom Goričanom, Slovencem iz Celja koji je bio na prvom susretu u Gradiški. Iz mene izvire bujica emocija, nadiru dirljive uspomene kao vulkan jer smo bili mladi, puni života, željni dokazivanja – ispričao nam je Vujatović sa kojim je u Suboticu doputovala njegova supruga Stojanka. Milan je sačuvao mnogo vojničkih fotografija, pisama, beleški… Često i rado prepričava mnoge događaje, seća se drugova iz JNA čijer fotografije čuva u svome albumu. Godinama je ovaj Gradiščanac poreklom iz sela Jablanica radio i živeo u Zenici, menjao mesta boravka, prenosio kućne stvari, višak ostavljao ne obzirući se za njima ali vojničke uspomene uvek je držao pri ruci, vodio računa da se ne zagube.

-Maštao sam često o našem novom susretu jer smo tih davnih godina, kada smo se suznih očiju rastajali, zakleli da ćemo se videti ponovo. Nismo znali kada i gde ali verovali smo da će do toga doći. Sada, ovde u Subotici, a tako sam se osećao i u Gradiški tokom prvog susreta sa Draganom Pižulicom posle mnogo godina, to vreme postalo mi je sasvim blisko, kao da je prošla samo jedna noć ili koji dan a ne godine i decenije. Na slikama u dnevniku, u našim pričama smo zapravo dvadesetogodišnjaci pred kojima je život a u realnosti penzioneri ili na korak do trećeg životnog doba – zaključio je Vujatović prelistavajući svoj dnevnik ispunjen sivomaslinastim uspomenama.


-Naše prijateljstvo preživelo je u našim srcima. Nismo se videli posle davnašnjeg rastanka i tužnih pogleda ali su nam se misli uvek ukrštale. To smo zaključili tokom prvog susreta u Gradiški pre dve godine a sada sve nadograđujemo, prenosimo na naše najbliže jer oni takođe trebaju da osete vrednosti našeg prijateljstva stečenog u JNA – podsetio je Dragan Pižurica. Vojničke uspomene, drugarstvo davno iskovano je neprocenjivo, ono ne bledi u srcima, ono nas je, kažu Milan i Dragan, vratilo u najlepše dane, u sretno vreme koje se ne može ponoviti ali ne može ni izbrisati, zaboraviti. Tokom nekoliko dana u Subotici, Dragan i njegova supruga Jasna su Vujatovićima pokazali lepote Subotice i okoline. Prepričavali su mnoge događaje, budili uspomene, podsećali se vojnikovanja, vojne obuke, desetare i vodnike, rana ustajanja, fiskulturu u šest ujutro uz prepoznatljivu muziku, izlaske u grad, setili se paketa i pisama od kuće, vojničkih smicalica…

-Milan, Ludvik i ja smo proglašeni najboljim telegrafistima u jedinici. Za nagradu dobili smo radio prijemnik. U to vreme radio je vredeo mnogo. Čak je naš imao i rekorder za kasete. Slušali smo muziku naših krajeva sa velikom radošću, to nas je podsećalo na naša mesta a na radiju slušali smo “Selo veselo” Radio Sarajeva i Radio Beograda. Pisali smo redakcijama i čekali da prenesu pozdrave našim porodicama – kaže Dragan Pižulica koji se sada bavi ugostiteljstvom. Milan Vuajtović, njegov drug iz JNA je od skora penzioner koji je rpvu penziju potrošio na putovanje u Suboticu.

Vojničke želje

Bivši vojnici JNA Milan Vujatović i Dragan Pižulica skovali su novi plan. Oni žele otići u Varaždin i Čakovec, gradove koje, kažu, pamte po njihovoj lepoti i svojoj mladosti.

0