HEROJ MIĆO USKORO NA VELIKOM PLATNU

Među herojima proteklog rata je, uz rame Milanu Tepiću, Milodrag Stanojević, 21-ogodišnjak iz Kozarske Dubice, koji je stradao prije 29 godina, braneći svoje sunarodnike u Zapadnoj Slavoniji.

Dogodilo se to 23. novembra 1991. godine.

Hrabrost Milodraga – Miće Stanojevića prevazišla je gotovo sve do tada viđeno, kažu njegovi saborci iz Kozarske Dubice i Prijedora, u čijim vojnim jedinicama je zauzeo odvažno mjesto.

To je motivisalo Nedeljka Lajšića da snimi film “Heroj Mićo sa Kozare” i time, zajedno s njegovom porodicom i saborcima, sačuva uspomenu na omiljenog Miću Stanojevića.

Lajšić podseća da je Kozara kroz istoriju iznjedrila mnogo heroja, a ovaj mladić je jedan od njih.

– Milodrag ili od milja Mićo, kako su ga zvali i upamtili Dubičani, zaslužuje da se naziva herojem. Upravo iz tog razloga javila se ideja da uradimo film o njemu. Film „Heroj Mićo sa Kozare“, čije snimanje će početi do kraja godine, a premijerno će biti prikazan 2021, na tridesetu godišnjicu pogibije, za mene i moju ekipu je veliki izazov, ali i velika čast – rekao je Lajšić za Srpskainfo.

Pomoć Vojske Srbije
Lokacije snimanja dokumentarnih i igranih scena su Republika Srpska, Srbija i Hrvatska.

– Film bi trebalo da bude završen do novembra naredne godine. Imena majora Milana Tepića, Zorana Karlice, Veljka Milankovića, Peše, imena su na koja srpski narod mora biti i jeste ponosan. U istom ešalonu hrabrih i odvažnih je Milodrag – Mićo Stanojević, kojem se, na ovaj način, bar djelimično pokušavamo odužiti – pojasnio je Lajšić, zahvalivši Vojsci Srbije na velikoj pomoći.

Milodrag Stanojević, poručnik bivše JNA, porijeklom je iz sela Koturovi kod Kozarske Dubice. On je, tvrdi Nedeljko Lajšić, jedan od najvećih heroja proteklog rata. Bio je pripadnik 43. Prijedorske motorizovane brigade, a u dokumentima ove jedinice, velikim slovima, na važnom i udarnom mjestu njenog ratnog puta ispisano je ime mladog dubičkog patriote.


Zdravka Karlica, predsjednica Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora naglašava da filmom i na druge načine nastoje sačuvati uspomenu na mladiće u vojničkim uniformama koji su svojom žrtvom pokazali veliki patriotizam.

– Trudimo se da od zaborava sačuvamo naše heroje. Jedan od tih heroja je i naš Mićo. U ranijem periodu podržali smo ideju Nedeljka Lajšića da snimi film o majoru Milanu Tepiću, „Nebo nad Bjelovarom“. Taj film imao je ogroman uspjeh. Identičnu poruku želimo uputiti i filmom „Heroj Mićo sa Kozare“ – kaže Karlica.

Godišnjica
Među mnogim herojima proteklog rata ime Milodraga Stanojevića posebno se izdvaja, kažu u boračkim organizacijama Prijedora i Kozarske Dubice, jer je njegova hrabrost prevazišla gotovo sve do tada viđeno.

Zbog iskazane hrabrosti u ratu unaprijeđen je u potporučnika i povjerena mu je komanda nad jednom četom. Saborci su ga opisivali kao izuzetno skromnog i nevjerovatno požrtvovanog.

– Njegovu pogibiju pamtim i u mislima uvijek nosim. Naš Mićo hrabro je položio život braneći tadašnju otadžbinu Jugoslaviju. Ispoštovao je svoju vojničku, ljudsku i patriotsku zakletvu – rekao je jednom prilikom Slaviša Kneginjić, Milodragov saborac.

Njegovo ime i djelo s ponosom se, i poslije gotovo tri decenije, pominje u njegovoj rodnoj Kozarskoj Dubici. U ponedjeljak, 23. novembra, obilježena je 29. godišnjica njegove pogibije. Kao i major Milan Tepić, naglašava opštinski načelnik Radenko Reljić, Milodrag Stanojević je istinski junak Kozare i Potkozarja. Za herojstvo i zasluge u ratu posthumno je odlikovan Ordenom Miloša Obilića, a po njemu je nazvana i ulica u Kozarskoj Dubici.

Lajšićevi filmovi
Nedeljko Lajšić je tri decenije snimatelj u ITC Radio-televizije RS u Prijedoru.


Prvi dokumentarac snimio je 2004. godine, a potom još mnoge: „Nebo nad Bjelovarom“, „Obećanje“, „Nije srce jače od kamena“, „I lopta je ženskog roda“, „Deset godina poslije utorka“, „Kad klasje pozlati“, „Prvi let“, „Krajiški čuvari vijekova“…

Lajšić planira da snimi i film „Olujni dječak“, o Milanu Borjanu, golmanu Crvene zvezde.

Dobio je više nagrada na domaćim i svjetskim festivalima dokumentarnog filma.

srpskainfo.com

0