JAČANJE SRPSKE DUHOVNOSTI U ZAPADNOJ SLAVONIJI

nova gradiska01 profesorica stanisljevic sa svojim bivsim ucenicima vladikom jovanom i svestenikom ognjenom tendzericemSedam decenija čekali Svetosavsku akademiju

MILAN PILIPOVIĆ
NOVA GRADIŠKA – Akademija posvećena srpskom prosvetitelju Svetom Savi održana u Novoj Gradiški, podstakla je pitanje statusa Srba u ovom delu Hrvatske.

Vladika zapadnoslavonski Jovan (Ćulibrk) obrativši se skupu u skromnom parohijskom domu, rekao je da Srbi u Zapadnoj Slavoniji žive teško, da su mnoge crkve porušene a obnova spora.

Naglasio je problem staračkih domaćinstava rekavši da je ovde jedino smrt česta i izvesna a sve ostalo na „dugom štapu“. Podsetio je da se u celoj eparhiji na 55 umrlih rađa samo jedno dete.

– Srbi su na ovom području masovno stradali od 1941. do 1945, kao i od ‘91. do ‘95. godine. Ovde je život mnogo puta uništavan, ali nikada nije uništen. Slavonski Srbi, koji su ovde kroz istoriju proterivani i ubijani a eparhija mučenička i strdalnička, nose svoj krst – poručio je vladika Jovan, uveren da svetosavske akademije priređene u nekoliko mesta, poput Nove Gradiške vraćaju veru i nadu. Veseli ga, kaže, što u parohijskoAm domu, na akdemiji u čast Svetog Save, decu ali i vernike iz susedne Republike Srpske koja je slavonskim mučenicima tokom poslednjeg rata pružila ruku spasenja i utočište. nova gradiska02 ucesnici svetosavske akademije u novpoj gradisci

nova gradiska05 vladika zapadnoslavonski jovan culibrkOgnjen Tendžerić, paroh novogradiški požalio se da Srbi ovde žive u bedi, neizvesnosti i strahu za svoju bezbednost. Međutim, u inat svim nedaćama ne gube nadu da će sa svojom crkvom pobediti svako zlo. Tendžerić, inače poreklom iz Podgradaca kod Gradiške ohrabren je posetom mesnog župnika koji je prisustvovao svetosavskoj akademiji, videvši u tome tračak nade za srećniju budućnost u ovoj sredini. Nada se da će uskoro početi obnovu pravoslavne crkve u Novoj Gradiški čije zvono čuvaju u parohijskom domu. Sagornici “EuroBlica” žale se da u gradskoj upravi nisu naišli na razumevanje u nameri da svetosavsku akademiju, posle pauze od 70 godina, organizuju u društvenim objektima u gradu. Kažu da su, veći prilikom zahteva za akademiju stizale pretnje i ucene.

-Ovo je za nas važan događaj. Naš ponos i inat ne mogu nas sprečiti da iskažemo svoj nacionlni identitet, svoju veru i poštovanje Svetom Savi – kazale su nam starice Anka Milinović iz Borovca i Nada Vučković iz Medara kod Nove Gradiške koje su se, sa ostalima, uhvatile u narodno kolo, uz harmoniku Miroslava Vukovića čija brojna rodbina je krajem rata stradala u okolini Nove Gradiške.

 Gosti iz Gradiške u RS
Program svetosavske akademije u Novoj Gradiški izveli su gosti iz Gradiške u RS. To su Gradski devojački hor „Lira“ i Svjetlana Paunesku, pevačka grupa „Smilje“, glumci Draško Vidović i Admir Mešić, mlada recitatorka Daria Vukota, muzički umetnici Teodora Čikić i Miroslav Vuković te profesorica Radana Stanišljević.nova gradiska03 kolo ispred parohijskog doma

 Cveće za profesoricu
Nakon Svetosavske akademije cveće profesorici Radani Stanišljević poklonili su vladika Jovan i jerej Ognjen Tendžerić rekavši da su obojica bili njeni učenici u gradiškoj Gimnaziji.

1