KALISTEMON IZ AUSTRALIJE UKRAŠAVA LIJEVČANSKE CVJETNJAKE

Cvjećar Mile Popović iz Karajzovaca u Lijevče polju, poznat po uzgoju egzotičnih ukarsnih biljaka upoznao nas je sa jednom od njih, karakterističnom po bujnim cvjetovima nalik na četku.

Kalistemon za uzgoj u svom prirodnom staništu, sadimo kao zimzeleni grm, ali uzgoj kalistemon biljku može oblikovati u zanimljivo omanje drvo ili cvjetnu živu ogradu. Kalistemon je još poznatiji pod imenom četkovac ili četka za boce. Pripada australskom rodu koji ima preko 30 vrsta. Kalistemon se uzgaja kao egzotična mediteranska zimzelena biljka uskih zelenih listova i brojnih crvenih cvjetova u gustim cvatovima. Pojedinačni cvjetovi su mali, s mnoštvom dugih prašnika. Uzgoj kalistemon biljke često nas jako razveseli svojom posebno lijepom ružičastom ili brončanom bojom.

Cvjetovi su na vrhovima grančica i imaju oblik četke za boce po kojoj je i dobio nadimak, a uglavnom su u tonovima ružičaste, crvene, krem ili zelene boje. Uzgoj kalistemon biljke pruža i mogućnost da se mnogi kultivari proširuju, pa broj boja njihovih cvjetova raste.


Cvjetovi kalistemon biljke sastoje se od 5 latica i imaju dugačke, obojene niti prašnika, a poslije cvatnje na biljci ostaju okrugle, drvenaste čahure sa sjemenom. Kalistemon za uzgoj treba sunčane položaje i blago podneblje tako da možemo reći da biljka nije pogodna za kontinentalno podneblje. Kalistemon se uzgaja kao pojedinačni grm, kao cvatuća mediteranska živica ili kao manje stablo.

Biljka cvate od juna do oktobra. Cvjetovi privlače male ptice koje se hrane njegovim cvjetnim nektarom.


Zanimljivo je da se ponegdje koristi kalistemon i njegov uzgoj jer biljka djeluje herbicidno pa okolo njega ne raste korov. Osim klasičnih kalistemona postoji i jedan varijetet, kalistemon palidus, čiji uzgoj je isti kao i kod običnog kalistemona, a cvjetovi su blijedožute boje.

Kontrakt:
Mile Popović, cvjećar
065/660-967
Gornji Karajzovci kod Nove Topole

0