KOBASICA REKORDERKA IZ LIJEVČA

NOVA TOPOLA – Lovci i farmeri iz Gornjih Karajzovaca kod Nove Topole napravili su kobasicu rekordne dužine i tećine koju su pokazali i podelili na “Danima zime na Kozari” prošle nedelje. Miloš Đakić, Milovan Vujčić i Rade DŽajić koji su došli na ovu ideju i napravili smesu od pedeset kilograma mesa, kažu da je njihova kobasica rekorderka jer ne znaju da je, u poslednjih pola veka, u Lijevču napravljena veća.


-Ni veća ni ukusnija nije sigurno napravljena u svim selima u Lijevče polju, gde inače ima mnogo gurmana i majstora za kobasice, slaninu, suvo meso… Svake zime pravili smo kobasice duge po metar ili dva a ova sada je preko četiri metra – uveravaju karajzovački majstori za kobasice koji su svoj proizvod, smešten u namenski napravljeno drveno korito, pokazali brojnim posetiocima “Zime na Kozari”. O sastojcima, osim različitih začina, naglašavaju dominantne četiri vrste mesa, srnetine, od divlje i domaće svinje te junetine.


-Ove četiri vrste su osnova smese mada je tu i meso od junećih glava koje je donirao Rade Škrbić. U pripremi je važnu ulogu imao i Rade Dobraš, čuveni gurman i majstor za kobasicicu bez čijeg znanja i doprinosa ne bismo dobili ovako ukusnu kobasicu koju mogu poneti dva jaka ili četiri, fizički malo slabija čoveka – kažu Miloš, Milovan i Rade. Oni su kobasicu tešku preko 50 kilograma nazvali “Ponos Lijevča” jer je, kako kažu, kvalitetna hrana za njih najvažnija. Glas o kobasici rekordne dužine i težine je na ponos Karajzovaca i susednih sela u kojima se, hvale se naši sagovornici okruženi mnogim znatiželjnicima u zimskoj idili na vrhu Kozare, tradicionalno proizvodi mnogo hrane, posebno mesa i povrća. O dopremi kobasice na Mrakovicu takođe pričaju da nije bilo ni malo jednostavno.


-Zbog velike gužve kombi smo morali zaustavili podalje od Mrakovice. Šestorica su se smenjivala da bi kobasicu od četiri metra plus jednu manju od metar i po doneli na planinski plato i postavili na stolove. Narod se brzo okupio strpljivo čekajući da je načnemo. Na smenu smo je rezali da bi za sat nestala, pojeden u slast. Narod je napunio stomake a mi smo dobili velike pohvale, što nam je i bio cilj, neka se zna i priča o tome – rekao je Miloš Đakić koji već sada, posle pakovanja noževa i drugog mesarskog alata smišlja novi poduhvat o kojem će se imati šta pričati.

M.PILIPOVIĆ

 

0