LIJEVČANSKO ISKUSTVO USPEŠNO PRIMENJUJU U POTKOZARJU


GRADIŠKA – Na njivi Mire i Save Vasića u Srednjoj Jurkovici bogato su rodile lubenice, rekordne težine i dobrog kvaliteta. Karakteristično je da se niko ovde, pre njih, nije bavio ovom proizvodnjom.

Vasići kažu da meštani Jurkovice i drugih sela u brdskom delu gradiške opštine, na znatno većoj nadmorskoj visni od Lijevče polja poznatog po intenzivnoj proizvodnji lubenica, ne veruju da u njihovom kraju uspeva ovo voće. Lubenice u Jurkovici, kaže Savo Vasić koji je rođen i odrastao u Lijevče polju, gotovo niko nije sejao.

-Uvreženo je mišljenje da lubenice ne uspevaju u Potkozarju, gde je klima dobra a kvalitet zemljišta solidan. Ovde su oduvek uzgajali druge voćne vrste a po lubenice su išli u Lijevče polje. Kada smo se Mira i ja odvažili da posejemo lubenice, svi su to komentarisali kao promašaj, odgovarali nas od toga posla, uveravali da je to samo bespotreban trošak – priseća se Savo komentara svojih komšija, kada je krajem zime obznanio svoju nameru o setvi lubenica. On kaže da je neophodna primena stručnih saveta, adekvatna priprema zemljišta koje uključuje proveru kvaliteta i sastava, poštovanje rokova setve, adekvatna prihrana, korištenje folije i navodnjavanje po sistemu kap po kap. Savo je rođen i odrastao u kraju gde se proizvodi mnogo lubenica i davno je, još u detinjstvu, stekao solidno iskustvo u ovoj proizvodnji.


-Ovde je zemljište nešto drugačije strukture nego u Lijevče polju i neophodno je dodati krečnjak i time regulisati sastav odnosno obezbediti kvalitet koji može izneti dobar rod. Pažljivo smo odabrali parcelu, držali se stručnih saveta i rezultati nisu izostali – pohvalili su nam se Mira i Savo Vasić koji su prvu berbu imali početkom jula. Računaju da će po dunumu imati više od osam tona do vagona lubenice, što je rod približan rekordima u lijevčanskim selima.

-Imamo i dunum i po dinje koja je takođe dobro rodila. Zadovoljni smo i prodajom jer imamo nekoliko punktova a gotovo svi meštani Jurkovice i okolnih sela dolaze na našu njivu, tu sami biraju, beru i kupuju lubenice – priča Mira Vasić podsećajući da je ovo veoma osetljiva proizvodnja, da se od ranog proleća mora bdeti nad sadnicama i svaki korak uraditi u skladu sa stručnim savetima.

-Nekoliko naših komšija odnelo je sadnice da i oni pokušaju, na malim parcelama proizvesti lubenice ali nikome to nije uspelo. Time je njihovo čuđenje, kada zakorače u našu njivu punu sočnih i velikih lubenica od petanestak i više kilograma, mnogo veće. Ovaj bračni par kaže da je zarada već nakon prve berbe solidna id a im se trud već sada počinje isplaćivati. Poučeni iskustvom bračnog para Vasić, mnogi u Jurkovici zagovaraju proizvodnju lubenice već od naredne sezone. Inače, cene ovog voća su u proseku su 0,50 KM po kilogramu, što se smatra prilično stimulativnim.

Pustare pretvorio u rodne njive

Brane Račić i njegova supruga Tatjana koji su godinama živeli u Rijeci, vratili su se na opustelo imanje njenih roditelja u Novom Selu kod Gradiške i organizovali proizvodnju povrća. U plastenicima imaju 1500 struka paprika, 700 struka pradajaza, nekoliko stotina sadnica krastavca.

-Računamo na deset berbi paprika i ukupan rod od tri tone, približno toliko paradajza te manje količine krastavca i drugog povrća. Zapuštene njive smo obradili, iskoristili svaku stopu, mnogo radimo ali se ne žalimo. Ko god hoće ovde da radi, ima posla i može solidno da zaradi id a od toga živi – uverava Brane Račić, poreklom iz Stare Topole koji takođe uzgaja živinu, stoku, proizvodi seno, bavi se stolarijom, plete ribarske mreže… Za sebe kaže da radi za trojicu i da ima hiljadu zanata. Njegova supruga, povremeno služi starije osobe u Nemačkoj dok Brane u Novom Selu obara rekorde u proizvodnji povrća.

Milan Pilipović

0