MOST LJUBAVI ČUVA USPOMENU NA ENVERA I FRIDU

GRADIŠKA – Most ljubavi, bista u spomen parku, ulice sa imenima Envera Šiljka i Fride Laufer, jedna do druge, čine samo deo tekovina kojima Tuzla čuva uspomenu na dvoje antifašista i njihovu tragičnu ljubav opevanu u poznatoj pesmi.

Kada su ustaše 5. septembra 1941. godine povele Envera Šiljka rođenog u Gradiški, deset godina kasnije proglašenog narodnim herojem Jugoslavije, on je svojoj godinu mlađoj devojci i SKOJ-evki Fridi Laufer, zatočenoj u susednoj ćeliji tuzlanskog zatvora, zapevao “Jel ti žao što se rastajemo, rastajemo a ne sastajemo, proklet bio ko nas rastavio, i umreću prežalit te neću…” Ovu pesmu je noć pre smaknuća napisao 22-godišnji Šiljak i posvetio Fridi Laufer. Pevao je svoju pesmu, dok su ga ustaše vodile na streljanje a njegovi stihovi kasnije su postali deo muzičkog blaga o čijem nastanku i stvaraocu gotovo niko, do skora nije znao, osim njegove i Fridine porodoce te malobrojnih Tuzlaka.

Enver Šiljak je u grad soli iz Gradiške došao pred rat, po nalogu Komunističke partije. Od oca Saliha, kafanskog violiniste stekao je prva muzička znanja a od mladih gradiških komunista spoznao značaj borbe protiv okupatora i oslobođenja. Jevrejka Frida, članica SKOJ-a je nekoliko meseci kasnije ubijena u jasenovačkom logoru zajedno sa njihovim šestomesečnim sinom, o čemu je nedavno pisao “EuroBlic”. Upravo zahvaljujući toj životnoj priči na stranicama naših novina, na poziv gradske uprave posetili smo Tuzlu koja čuva uspomenu na veliku ljubav.

Gradonačelnik Jasmin Imamović, pisac, pesnik i političar, inspirisan ljubavnom pričom dvoje mladih, napisao je nedavno roman “Slana zemlja”, snimio film na istu temu te inicirao druge programe čuvajući uspomenu na dvoje mladih, do poslednjeg trenutka života zaljubljenih revolucionara.

– Nama treba više međusobnog razumevanja, jačanja svega što nas spaja. Ljubav je temelj svemu, na njoj počiva svet, ona večno živi i pobeđuje sve nedaće i sva zla. Tekovine antifašizma su večne a priča o Enveru Šiljku i Fridi Laufer je naša zajednička vrednost – izjavio je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle. On naglašava da životna priča o zaboravljenoj pesmi objavljena u “EuroBlic” ima ključnu ulogu za uspostavljanje saradnje dve opštine, Tuzle i Gradiške. O njegovim idejama, njegovoj ljubavi, svedoči i most slobode u Tuzli, simbol ljubavi, spajanja, mladosti i antifašizma.

– Enver Šiljak i Frida Laufer nisu se bojali fašista i smrti. To dvoje mladih jedino su se bojali da ih život ne razdvoji. Mi, naslednici antifašističke tradicije Tuzle, zauvek smo ih spojili u delima, čuvanjem uspomene, pesmom i filmom – kazao je Jasmin Imamović delegaciji iz Gradiške u kojoj su, osim novinara “EuroBlica” bili Hikmet Hadžialagić, rođak Envera Šiljka i Dragutin Kovačević, predstavnik Opštine Gradiška. Roman “Slana zemlja” u kojem su Enver i Fruda glavni junaci biće predstavljen u Gradiški 5. septembra u Ulici Envera Šiljka a film istog imena prikazan u “Kulturnom centru”.

Podrška iz Gradiške

U Opštini Gradiška odlučni su da, na temeljima antifašističke borbe njihovog bivšeg sugrađanina Envera Šiljka, izgrade most saradnje sa Tuzlom. Zoran Adžić, načelnik Gradiške smatra da su mogućnosti velike i da ih treba, po svaku cenu, iskoristiti.

-Podstaknuti reportažom u “EuroBlicu”, shvatili smo da sa Tuzlom imamo mnogo zajedničkih vrednosti. Zvanično će pozvati načelnika Jasmina Imamovića i njegove saradnike da budu naši gosti tokom “Gradiške jeseni” – kazao nam je Adžić ističući da je obeležavanje godišnjice Šiljkove smrti te saznanje da je on autor pesme “Jel ti žao što se rastajemo”, vrednost koja se mora čuvati i negovati.

Milan Pilipović

0