MAŠTOVITI VITEZ STIHOM SLIKA SAVU I LIJEVČE

NOVA TOPOLA – Nagrada „Oskar Srbije“ osvojena na „Vitezovom proleću“ u Beogradu podstakla je Marka Šukala, mladog pesnika iz Nove Topole da jedrima punim stihova snažnije zaplovi svetom lirike.

Na najvećem regionalnom festivalu pisaca za decu “Vitezovo proleće”, održanom tokom maja u Beogradu 17. put, Šukalo je najviše priznanje dobio zajedno sa Milicom Bakrać iz Crne Gore i Matijom Bećkovićem iz Srbije. Tri oskara za tri viteza pesništva iz tri države, rečeno je prilikom dodele ovog visokog priznanja u glavnom gradu Srbije.

-Kada velika pesnička i muzička imena ostave teške teme po strani i pišu o ljubavi, školi, drugarstvu, proleću, tada nastane i festival na kome Bora Đorđević, Matija Bećković i mnogi drugi, izađu iz zone komfora i oprobaju se pred, kažu, najtežom publikom – kazao je Nedeljko Popadić, pesnik za decu i utemeljitelj “Vitezovog proleća”. Sa Šukalom i Republika Srpska dobija mesto na regionalnoj dečijoj književnoj sceni, što ovom piscu, veoma mnogo znači i podstiče na pisanje.

– U ime Republike Srpske, čast je stati sa najvećim među nama, Matijom Bećkovićem, koji je iz Srbije dobio “Oskara za poeziju” – kaže Marko Šukalo. “Vitezovo proleće” je i najmasovnija manifestacija u Srbiji, putujući karavan sa pet hiljada mališanana koji su, zajedno sa poznatim pesnicima pisali, crtali, slikali, maštali. Marko Šukalo smatra da je za decu najlepše pisati, rekavši da je osmeh detetova je najveća nagrada.

-Pisati za decu je velika odgovornost jer pesnik, pisac treba ući u njihov svet čarolije, pronaći ključić vrata dečijeg carstva i njime ovladati – kazao nam je Šukalo koji je, počev od osnovne škole, gimnazije i Pravnog fakulteta u Beogradu konstantno istraživao interesovanja dece i pisao pesme.

-Moj mlađi brat Miloš je moj prvi čitalac i kritičar, potom sestra Minja pa tek ostali. Kada od njih za svoje pesme dobijem potvrdu, tada ih šaljem u svet, nadograđujem šarena krila leptira, ispisujem stranice knjiga, čitam ih na pozornicama i u drugim prilikama – opisuje Šukalo hronologiju nastanka svojih pesama objavljenih u dve knjige, dve zbrike “Dok Božur cvjeta” i “Zaigrajmo u slobodi”. On smatra da je na svakom mladom pesniku iz njegovog kraja velika odgovornost kada se dohvati pera i hartije, kada se odvraži da piše stihove, uklapa rime i gradi pesničke kule čak do oblaka.
-Poznati pesnici počev od Jovana Jovanovića Zmaja do Branka Ćopića postavili su visoke norme pesničkog izraza. Takođe, deca su sada opsednuta modernism tehnologijama koje odvlače njihovu pažnju. Zato je teško, veoma odgovorno ali i izazovno upustiti se u sferu stvaralaštva za decu, pisati za njih i o njima – iznosi svoje impresije o odgovornosti pesnika za decu.
Sa Šukalom i Republika Srpska dobija mesto na regionalnoj dečijoj književnoj sceni, izjavio je Matija Bećković, što ovom piscu, posebno znači.


– U ime Republike Srpske, čast je stati sa najvećim među nama, Matijom Bećkovićem, koji je iz Srbije dobio “Oskara za poeziju” – kaže Marko Šukalo.“Vitezovo proleće” je i najmasovnija manifestacija u Srbiji, putujući karavan sa pet hiljada mališanana koji su, zajedno sa poznatim pesnicima pisali, crtali, slikali, maštali.

Nagrada Aleksandri Mrakić

Aleksandra Mrakić, učenica prvog razreda Srednje stručne i tehničke škole u Gradiški osvojila je drugu nagradu za pesmu “Pitam” na osmom festivalu poezije “Ono što te čini srećnim”. Reč je o poetskom delu ”Bijenala umetničkog dečjeg izraza” kojeg je organizovao je “Kulturni centar Pančevo. Na konkursu je učestvovalo više od dve hiljade mladih autora do 15 godina. Najzastupljeniji bili su pesnici iz Švajcarske, Izraela, Mađarske, Bugarske, Nemačke, Rumunije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Republike Srpske i BiH.

Vlado Zrnić predstavio knjigu “Kozara”

Vlado Zrnić, profesor i pukovnik ruske avijacije u penziji koji živi u Moskvi predstavio je krajem maja, u školi u rodnom Turjaku svoju knjigu “Kozara”. Učenici i njihovi nastavnici su sa velikim interesovanjem pratili njegovo svedočenje o detinjstvu i NOB-u. On je bio kurir u prtoslavljenim krajiškim ratnim jedinicama a posle završetka Drugog svetskog rata otišao u Moskvu na školovanje.

0