MLADI SLIKAR INSPIRISAN LIKOM SVOJE SESTRE

GRADIŠKA – Crteži, akvareli i radovi u drugim slikarskim tehnikama Danila Šuvire, učenika šestog razreda OŠ “Vaso Čubrilović” u Gradiški pobudili su veliko interesovanje i pažnju u njegovoj školi.

Na školskoj izložbi, priređenoj u nameri da skrene pažnju na ovog učenika sa slikarskim sklonostima, nastavnici i rukovodioci su kazali da je to samo jedan od koraka na afirmisanju i podsticanju mladih talenata. Vladimir Stanišljević, direktor Osnovne škole „Vaso Čubrilović“ naglasio je da u ovoj ustanovi prepoznaju i podstiču nadarene učenike. To potvrđuje sastanak Aktiva psihologa i pedagoga gradiške opštine na temu „Rad sa nadarenim učenicima“ koje je u ovoj školi, posle otvaranja Danilove izložbe, održala profesorica Milica Drobac Pavićević. Ona je istakla značaj nedavno usvojenih zakonskih normi koje obavezuju škole da na formiranje timova za rad sa nadarenim učenicima.

-To je veoma zančajno jes se u ovoj životnoj dobi, na prvom koraku mogu prepoznati talenti koje treba pravilno usmeravati, sa njima odgovorno raditi a rezultat neće izostati – smatra profesorica Drobac Pavićević. Danilo Šuvira, jedan od brojnih talenata najveće i najstarije škole u gradiškoj opštini, kaže da su crteži prikaz njegovog razmišljanja, slikarskih opsesija i maštarija.

-Uvek crtam, to me uvodi u neki poseban, lepši i darovitiji svet. Najveća inspiracija mi je sestra Aleksandra, ona me gleda i motiviše me sa mojih crteža ali i izvan toga. Uvek me hrabri, kaže da joj se moji crteži veoma dopadaju. Podržavjhu me i ostali u porodici, stariji brat, roditelji, baka, deda… – poverio se Danilo, odlikaš šestog razreda kojem njegov nastavnik likovnog vaspitanja i slikar Milovan Čikić predviđa uspeh.

-Danilo iskazuje izvanredan slikarski talenat kao još nekoliko učenika starijih generacija naše škole koji su, posle, završili umetničke akademije i slikarske škole. Specifičnost ovih radova je što svaki ima svoju priču koja je vrlo interesantna i zadire u neka nadrealistička viđenja sveta i okoline – smatra Čikić koji je prepoznao Danilov slikarski talenat podsećajući na nekoliko svojih bivših učenika koji su postali njegove kolege u svetu slikarstva i umetnosti. Među njima su Radenko Milak, Vesna Majstorović, Renato Rakić, Jelena Kondić, Aleksandar Obrenović te Luka Matić, Čikićev učenik koji je ove godine počeo studij slikarstva.

Danilova sestra Aleksandra, brat Stevo, mama Anđelka, otac Radovan, baka Neda i deda Stanko obradovani su ukazanom pažnjom u školi i podršci nastavnika.

-Svi smo srećni, hvala direktoru, njegovim saradnicima, nastavnicima i Danilovim vršnjacima koji mu pomažu i hrabre da razvija svoj talenat u slikarstvu. On još iz najranijeg detinjstva pokazuje umetničke sklonosti, uvek nešto crta, pokazuje, lepi na zidove i ormare – ispričali su Danilovi roditelji posle izložbe u školskom holu. Mladi slikar, nakon otvaranja izložbe, okružen vršnajcima, roditeljima i rodbinom te nastavnicima, ispričao je da ga sada sve više interesuju pejzaši i da će na svoje crteže preselili čaroliju jeseni, reka, šume, livada i polja.


Škola slikanja u Srpcu

U srbačkom Domu kulture organizovana je izložba radova ovogodišnje Škole slikanja u Likovno-ekološke kolonije „Bardača-Srbac“. Stručni saradnik za kulturne aktivnosti u Centru za kulturu i sport Srbac, Stevan Umljenović naglasio je da u toku kolonije tradicionalno radi i Škola slikanja koja okuplja nadarene učenike iz svih srbačkih osnovnih škola.

-Ove godine učestvovao je rekordan broj. Petnaest učenika različitog uzrasta učilo je tajne slikarstva pod rukovodstvom akademskog slikara Đorđa Sekulića iz Beograda. Pokazali su visok stepen vežtine i znanja – kazao je Umljenović. Mladi likovnjaci predstavili su se sa oko 50 radova u različitim tehnikama. Posebno su zapaženi radovi Milana Marčetića iz Dugog Polja i Jovane Kovačević iz Sitneša.


 

0