Novinarka kojoj je bašta draža od redakcije

Proizvodnja povrća, voća, ljekovitog bilja, čajeva, kompota, likera i napitaka, za Jadranku Subotić iz sela Osredak kod Stanara odavno su postali kreativniji i privlačniji od pisanja tekstova za novine, izveštavanja za radio ili televiziju, za šta se školovala na sarajevskom Fakultetu političkih nauka.


Jadranka je davno zavoljela selo, a u njemu prepoznala bolju perspektivu za život nego u gradu, posebno Sarajevu gde se školovala ili Doboju u kojem je rođena. Od početnog poznavanja skromnog broja biljaka, naročitopovrća i voća, sada je postala prepoznatljiva po velikom izboru raznih vrsta koje ima u svojoj bašti.

Osim domaćih vrsta, ona proizvodi i povrće koje nije suviše poznato u ovim krajevima.


– Znanje stičem čitajući, razmjenom iskustava sa osobama koje imaju iste sklonosti, učešćem na sajmovima i drugim skupovima poljoprivrednih proizvođača. Rad u bašti, u voćnjaku, na njivi me u potpunosti ispunjava i to mi je mnogo draže nego pisanje članaka – kazala je Jadranka Subotić, nesuđena novinarka kojoj je život, kako kaže, odredio drugi i drugačiji pravac.

– Fakultet žurnalistike završila sam pre 40 godina i sada bih bila na pragu penzionisanja, da sam se opredelila za taj posao. Ovako osećam da imam mnogo snage za rad i da mi država ne određuje mnogo, nego sama sebi pronalazim egzistenciju radeći posao kojeg beskrajno volim.

Svako jutro i svaki dan, osjećam se srećno i ako su mi ruke često prljave od poslova u bašti ali je moja duša čista – objašnjava nam ova vrijedna žena sa mnogo motiva, čije police su pune domaćih proizvoda.


– Moj suprug Mićo, porijeklom iz Osredka ima ovde roditeljski posjed. Kada sam to prvi put vidjela, kazala sam,pa mi treba da ovu zemlju obrađujemo i od nje da živimo.Od ideje do motike nije prošlo mnogo vremena, počela sam istraživati, sakupljati sjemena, čitati o pojedinim vrstama povrća i ljekovitog bilja, načinu uzgoja, korištenju…

Suprug brine o voćnjaku, to je njegov primarni zadatak, a ostalo je moja obaveza – priča Jadranka nudeći mnogo informacija o svakoj vrsti, upotrebi, ljekovitim svojstvima, širokoj primeni. Posebno je oduševljavaju tikve koje se regenerišu ili batat, povrće iz porodice krompira koje se priprema na tridesetak načina.

U kivanu je pronašla izvor slasti, a u plavom paradajzu neizostavni sastojak salate koju upotrebljava od proljeća do jeseni. Osim vlastitih potreba, Jadranka svoje proizvode prodaje i u obližnjim gradovima, najviše u Doboju i Prnjavoru, gde je mještani poznaju.


-Mnogi znaju za vrednosti mojih proizvoda i dolaze na kućni prag. Sve ostalo prodajem na pijacama i mogu se pohvaliti da mi to dobro ide. Osim svježeg povrća, proizvodim pekmeze, likere, napitke, salatu, čak i cijelu zimnicu koju mnoge moje mušterije rado kupuju. Svakoga, ko ima uslova, pokušavam pridobiti da poseje ponešto od toga, poklonim mu i sjeme, posavjetujem… – ispričala nam je Jadranka Subotić. Ona ističe i podršku opštinske vlasti u Stanarima koja, posredstvom lokalne Agencije za razvoj, podržava ovaj vid proizvodnje.

-Član sam klastera regije Doboj i Udruženja „Poljoprivrednik“ iz Stanara. Želim da ovde, na području opštine Stanari zasadimo više od 20.000 sadnica batata, povrća budućnosti. Zajedno sa grupom entuzijasta, međukojima su Radojica Čelić, Julijana Petrović i Mihajlo Gavrić,nastojimo angažovati omladinu i proizvesti veliku količinubatata, jer je to ekonomski održivo i isplativo – iznela je Jadranka svoje želje i ambicije.

JADRANKINI PROIZVODI
Dugačaj je spisak Jadrankinih proizvoda. Među njima su plavi krompir, batat, banana, ljute parike, bosiljak, konjogriz, menta, kaktus, kopriva, gljive, hren, menta, gorka dinja, kaktus, tikva hokaido, suncokret, crni paradajz, šeri, čuvarkuća, prasa, žuta i narandžasta mrkva, zelena i crvena bamija, kivano, gorki krastavac, raštika, zelje, kelj pupičar, kranjska mahuna, blitva, mini peršun, gorka dinja..

srpskainfo.com

0