OŽIVELI USPOMENE NA SELO ISPOD VITOROGA

vitorogNa zavičajni susret u Pribelji, selu ispod Vitorogra u glamočkoj opštini, sredinom augusta došli su njegovi bivši stanovnici rasuti po celom svetu. Terani nostalgijom, Pribeljci su se zakleli da nikada neće zaboraviti staze svoga detinjstva kojima sada retko prolaze.

Milan Pilipović

Glamoč
U Pribelji je, pričaju Sekula i Mirko Subašić koji su došli iz Austrije, nekada bilo nekoliko stotina stanovnika u 120 kuća. Sada je ovde deset stanovnika u tri kuće. Sve ostale su prazne, zarušene, zarasle u korov i šiblje. Istu sudbinu deli stara škola u sredini sela.

– Odavde se nekada čula velika graja, učionice su bile krcate kao košnice. Tu sam naučio prva slova i životne lekcije koje mi i sada pomažu da volim svoje selo, kraj svojih predaka, groblje kao najbolju porodičnu čitanku, – priča Đuro Subašić, gradjevinski inženjer nastanjen u Gradiški.

On je na susretu sa zemljacima bio zadužen za kazan i čorbu. }urini rođaci Mišo i Božo Subašić su sekli mladu jagnjetinu iz stada Špire Subašića koji ovde živi zajedno sa porodicama Dule i Jovanke Subašić.

U hladovini starih i vitkih jelika, dočekavši mesečinu uz pesmu i veselje, Pribeljci su najviše nazdravljali za malog Mitra Subašića rođenog pre tri meseca. Tako se ovde, u selu bez puta, struje, signala mobilne telefonije, samo pod svetlom Sunca i Meseca, posle trideset godina začuo dečiji plač.

– Mitrovim rođenjem povećan je broj stanovnika za deset odsto, – izračunali su Pribeljci hvaleći snajku Draganu koja je, zbog ljubavi prema suprugu Jovi Subašiću, napustila Prijedor i došla u glamočko selo opasano planinskim vencima. Jedino su zažalili što na dan njihove svetkovine Mitar nije bio kod kuće nego otišao baki u Potkozarje.

Kada su se dobro ispričali, popili i zapevali, zapodenuli su sportske razgovore u duhu drevne tradicije. Da nebi ostalo nejasno ko je najbolji, odmerili su snagu u bacanju kamena sa ramena.

Pobedio je Đjuro Kopanja, inženjer geodezije iz Glamoća. Najviše udalj je skočio inženjer Radovan Grajić a uvis Djuro Subašić, očuvavši tako ugled i viteštvo najbrojnije porodične loze u Pribelji.

 Otišli na stotinu strana
Pribelja je naseljeno mjesto u BiH u opštini Glamoč koja pripada entitetu Federacija BiH. Na popisu stanovništva 1991. u njemu su živela 233 stanovnika koji su se raselili u stotinu naselja bivše SFRJ.

Od infrastrukture u njihovom zasvičaju jedino ima obeležena pešačka staza glamočkih planinara koji ovuda prolaze natovareni ruksacima i drugom opremom da bi se lakše domogli planinskih vrhova.

0