PEHARI I DIPLOME UZ KUVARSKU TRADICIJU

SRBAC – Učenici Ugostiteljske škole iz Srpca pobedili su na takmičenju u pripremi tradicionalnih jela na prošlonedeljenim “Danima zime za Kozari”.

U njihovoj ekipi bili su učenici trećeg razreda Milan Ristić, David Nuždić, Maja Stojković, Milica Mitrić, Tamara Bosančić, Željana Novaković, Tijana Dujaković, Vojislava Trninić, Nebojša Pantelić i Ljubomir Stanković zajedno sa razrednicom Majom Mojević.

-Starinske vrste hrane, slavska pogača, domaći sokovi od autohtonih sorti voća, kiflice, krofne, kolači aranžirani zajedno sa žitom, slamom, preslicom i vunom ukrasili su naš štand na Kozari pored kojeg su mnogi zastajkivali, raspitivali se, hvalili naš trud i originalne ideje – ispričali su nam srbački srednjoškolci, posvećeni kuvarskom i ugostiteljskom zanatu. Svako od njih je na Kozari imao poseban, jasno određen zadatak. Učenici David Nuždić, Milan Ristić i Ljubomir Sanković bili su zaduženi za pripremu lovačkog gulaša sa njokama. Nebojša Pantelić, Vojislava Trninić, Milica Mitrić, Željana Novaković, Tamara Bosančić , Dijana Dujaković i Nada Stojković dekorisali su štand sa kolačima koje su pripremili kod svojih kuća primenjujući teoretska znanja naučena na školskim časovima.

-Pripremili smo i suhomesnate proizvode te džemove koristeći recepte naših roditelja i starijih ukućana koji to dobro znaju. U školi smo sve usavršili a rezultat je sasvim logičan sled svega toga – rekao nam je Milan Ristić. Njegova koleginica Milica Mitrić se pohvalila pogačom koju je pripremila koristeći iskustva i tradiciju lijevčanskih domaćina, gde je pogača neizostavna na trpezama u vreme zimskih svetkovina i slavlja.

-Tradicionalna manifestacija “Dani zime na Kozari” za moje prijatelje i mene predstavljala je veliko uzbudjenje zbog odlaska i takmičenja. Nismo se nadali da ćemo uspeti osvojiti prvo mesto ali sa velikim trudom i željom, dokučili smo sam vrh – kazali su “EuroBlicu” srbački srednjoškolci, budući kuvari i konobari koji nisu zapostavili ni svoje profesore. Oni su, kažu, bitno doprineli ovom ali i drugim uspesima na gurmanskim takmičenjima.


-Veliku pomoć i podršku imamo od profesorica Maje Mojević i Vesne Sovilj koje su uvek sa nama kao najveća podrška. One nas usmeravaju, ukazuju na vrednosti životnog poziva za koji smo se opredelili -rekao je Milan Ristić, učenik trećeg razreda ugostiteljske škole. Pomenuta profesorica Mojević hvali svoje učenike.

-Srećna sam i ponosna na sve učenike koji su sami, bez ičije pomoći organizovali odlazak na Kozaru i pripremili se za takmičenje i osvojili prvo mesto. To je najbolja preporuka i za njihovo angažovanje posle skorašnjeg završetka školovanja jer dobri, sposobni kuvari i konobari imaju posla, svuda su traženi – istakla je profesorica Maja Mojević predstavljajući još jedan uspeh srednjoškolaca iz Srpca koji na različitim takmičenjima, već godinama, iskazuju visoke domete u učenju, inovacijama, praktičnoj nastavi.

Mađarska čorba iz Gradiške

Učenici Srednje stručne i tehničke škole iz Gradiške koji se školuju za kuvare nagrađeni sun a Kozari za mađarsku čorbu. U đkolskom timu bili su Aleksandra Stojaković, Magdalena Petković i Sara Dodik.

0