PITE IZ KOČIĆEVA I KOLAČI IZ ROGOLJA

gradiska-02-rakijski-kazan-i-priglavci-foto-milan-pilipovicNOVA TOPOLA – Na jesenjim sajmovima, zborovima i drugim svetkovinama, žene iz lijevčanskih sela nadmeću se u pripremi tradicionlnih jela i izradi ručnih radova.

Najvrednije su članice ženskih udruženja iz Rogolja, Kočićeva, Brezik Laminaca, Vrbaške, Gornjih Podgradaca, Dubrava, Nove Topole… Njihove trpeze pune su starinskih jela pripremljenih od kukuruznog i pšeničnog brašna samlevenog u vodenicama, sira, kajmaka čuvanog u drvenim kačicama, domaćeg pekmeza, ajvara, sira čije recepte su nasledile od majki i baka.

-Naše žene su veoma vredne, stižu da završe poslove u baštama i na njivama ali je kuhinja za njih na prvom mestu. Volimo da kuvamo, nekada i po celu noć kako bismo pokazale drugima sve šta znamo i umemo – ispričala nam je Gordana Cvjetković, predsednica Udruženja žena “Majka” iz Rogolja. Njene članice se hvale svojim veštinama u pripremi kolača. To su nedavno dokazale na “Folklorijadi”, “Zdravofestu”, “Danima voća i povrća” ali i drugim masovnim skupovima u Lijevču. Rogoljčanke Stojanka Hrvaćanin i Grozda Smiljanić, pokazajući minijaturni rakijski kazan i korpu punu sočnih plodova, tikvica i vezenih priglavaka, veoma su predane očuvanju tradicije i domaćinstvima.gradiska-04-zora-trivic-iz-kociceva-foto-milan-pilipovic

-Među ženama u svim lijevčanskim i potkozarskim selima vlada takmičarski duh. Sve što vidimo negde, od hrane ali i ručnih radova, to odmah pripremamo i pravimo – kažu Stojanka i Grozda uverene da Rogoljčanke prave najbolje kolače u celom kraju. Žene iz Kočićeva Nada Trninić, Zora Trivić, Stojanka Damjanović, LJiljana DŽanić, Mira Guberinić, Ana Klincov uzvraćaju da su njihove pite od sira, jabuke, krompira, zelja i drugih sastojaka neprevaziđene.

-Sve mi znamo da pravimo svakojaka jela ali smo za pite neprevaziđene. To je istina! Ni druga jela nisu nama nepoznata kao što su oblatne, buhtle, kiflice, bakini kolači…To su takozvana jela na kvas koja smo potpuno usavršile i pokazale ih u mnogim programima. Bile smo čak i u Trebinju, idemo svuda. Miris starinske hrane i zborovanja nas privlače kao magnet – objašnjava Zora Trivić iz Kočićeva. Ona dodaje da se žene iz Kočićeva trude da pokažu i veštinu u heklanju, pletenju, vezu. U nezvaničnom takmičenju, prema sudu i ocenama gurmana i posetilaca, članice Udruženja žena “Breza” prednjače i pripremi mesa, sarme, salate i kiselog kupusa, Podgradčanke najbolje pripremaju voćne poslastice a Vrbaščanke sokove od grožđa, jabuke, kruške. U Novoj Topoli i okolini, tvrdi Jovanka Bogojev, najveštije su u pripremi zimnice od povrća.gradiska-03-zene-iz-kociceva-foto-milan-pilipovic

Uštipci, kvrguša masnica iz Zalužana

Žene iz Zalužana koje redovno učestvuju na lijevčanskim sajmovima, smatraju Ljiljana Vuleta i Jelena Šipka, usavršile su gradiska-01-zene-iz-rogolja-pored-svoje-trpeze-foto-milan-pilipovicpripremu kvrguše, i masnice, pite od testa i piletine te uštpaka i drugih vrsta testenine, smatraju Ljiljana Vuleta i Jelena Šipka.

Milan Pilipović

0