Pjesmom odali počast mitropolitu Amfilohiju

Video spot za pjesmu “Ječam žnjela” koji je za nekoliko dana premašio stotinu hiljada pregleda na društvenim mrežama, u Crnoj Gori je snimila grupa mladih umjetnika iz Banjaluke.

Đakon Ivan i Danica Crnogorčević, neizmjerno popularni i u Republici Srpskoj, htjeli su na ovaj način obilježiti godišnjicu od upokojenja blaženopočivšeg mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija Radovića.

– Riješili smo da damo svoj mali doprinos time što ćemo snimiti pjesmu ”Ječam žnjela” koju je mitropolit naročito volio i pjevao na crkveno-narodnim sabranjima. Muziku za tu pjesmu je radio Aleksandar Đorđević, dok se vokal snimao u našem studiju. Za tu priliku angažovali smo ekipu mladih akademskih umjetnika iz Banjaluke sa kojima smo već imali uspješnu saradnju radeći spot za pjesmu ”Rano moja” – kazao je đakon Ivan Crnogorčević. I ako smo imali malo vremena, kazao nam je Ivan, uspjeli smo za tri dana da obiđemo lokacije i snimimo spot, koji je izazvao pozitivne reakcije kod publike.

– Trudili smo se i u ovom spotu da predstavimo duhovne i prirodne ljepote našeg naroda i naše zemlje. Pored Danice u ovoj pjesmi se glasovima istakla etno grupa “Gorica” koju predvodi Danica Crnogorčević. Njihova pojava u spotu je takođe važna, jer smo time htjeli da predstavimo ljepotu mladosti i ljepotu pjesme – pojasnio je Ivan.

U spotu se pojavljuju dva dječaka, jedan u staroj crnogorskoj narodnoj nošnji, drugi dječak u kosovsko-metohijskoj nošnji.

– Kroz taj divan spoj narodnih nošnji htjeli smo da istaknemo vezu Crne Gore i Srbije sa Kosovom i Metohijom. Dva dječaka koji igraju, razdragano trče asociraju na duhovno buđenje mladog naraštaja koji je sve više zainteresovan za vjeru, istoriju i našu bogatu kulturu – objasnio je naš sagovornik suštinu, poruku pjesme i spota snimljenog na više lokacija, na Bukumirskom jezeru (Kučima) i na Skadarskom jezeru.

– Takođe smo za ovu priliku, spremili dvije recitacije mladog Stefana Radonjića, koji je u Crnoj Gori već poznat po daru recitovanja. On je recitovao stihove Matije Bećkovića ”Nisi ti više mali”, i ”Pismo mitropolitu Amfilohiju sa Kosova” od Milutina Popadića. Te kadrove smo takođe snimili na Skadarskom jezeru – kaže đakon Ivan Crnogorčević.

Saradnja sa Zoranom Pilipovićem, Boškom Krljašem, i Goranom Puzićem se i ovoga puta pokazala kao najbolji izbor, smatra Ivan Crnogorčević.


On kaže da spoj mladosti, znanja, kreativnosti, i ljubavi prema ovoj profesiji koju pokazuju ovi mladi ljudi neminovno rezultira ovako dobrim spotovima kao što su spot za pjesmu ”Ječam žnjela” i ranije snimljen spot za pjesmu ”Rano moja”. Danica Crnogorčević, crnogorska pjevačica etno i duhovne muzike, izjavila je da pjesma “Ječam žnjela” ima posebno mjesto u njenom srcu jer je godinama pjeva, još od djetinjstva.

– Za ovu pjesmu mitropolit crnogorsko-primortski Amfilohije, više puta mi je dao blagoslov da je i studijski snimim. Napokon je došao i taj trenutak. Posebno mi je zadovoljstvo što je sa mnom zajedno pjevala etno grupa “Gorica”, osnovana njegovim blagoslovom. U spotu se pojavljuje dio grupe koja inače u punom sastavu, ima više od stotinu članica – kaže Danica za Srpskainfo.

Prizrensko jevanđelje
Danica Crnogorčević je podsjetila da tekst pjesme “Ječam žnjela” datira još iz 1492. godine i zapisan je na Prizrenskom jevanđelju.

– Naš mitropolit Amfilohije i vladika Atanasije su tom tekstu dodali nekoliko strofa i uvijek su dodavali nove, u zavisnosti od toga gdje se pjesma pjevala i kakva je svečanost bila u pitanju. Verziju koju pjevam mitropolit je zapisao u svojoj knjizi “Kosovo je glava Lazareva”, Beograd – Cetinje 2011. godine – navela je Danica Crnogorčević.

Narodna nošnja
Haljinu koju je Danica nosila u spotu radio je kreativni tim Simteks kojeg čine Nataša Kralj Mastilović i Tijana Terzić. Detalji predstavljaju modifikovanu verziju kosovsko-metohijske narodne nošnje i šalju snažnu, upečatljivu poruku u skaldu sa tematikom pjesme.

srpskainfo.com

0