PODACI O SELU UVEK U RUKAVU

Muzičar, poljoprivrednik, ugostitelj, trgovac i seoski statističar Ranko Dujaković u svakom trenutku ima najsvežije podatke o Branešcima kod Čelinca, selu u kojem je rođen i gde se vratio, posle nekoliko godina u Sloveniji. U fokusu njegovog interesovanja je zaselak Dujakovići, Radomirovići, Plavšići a podaci se odnose na stanovništvo, decu, starce, neženje, udovice, poljopoprivrednike, radnike, učenike potom na brojnost i vrste stočnog fonda, oranice, šume, pustare, makadamske i asfaltne puteve…

-Nije nikakav problem to znati jer ko voli svoje selo, mora o njemu imati sve podatke, mora znati o njegovoj prošlosti i sadašnjosti. Na osnova toga lako može zaključiti i kakva je budućnost njegovog zavičaja – tumači Dujaković suštinu svoga interesovanja. Na znatiželju slušalaca i ostalih radoznalaca odgovara jasno i konkretno.

-Imamo 450 kuća, 11 dece do osam godina, 12 dece do 17 godina, od 17 do 30 godina imamo 40 osoba, u zaseoku je 13 bračnih parova sa po troje dece… Imamo 13 trudnica, 37 udovica, 120 neženja svih životnih dobi, 37 udavača… Imamo deset pari zaprežnih konja, 842 krave od kojih je 301 steona, imamo 90 pasa, 3.000 kokošiju i pilića, 19 gusaka, četiri patke – raportira Ranko Dujaković u čije podatke mnogi sumnjaju te se, po navici raspituju o njegovim izvorima informisanja.


-Svi misale da lažem, da ne pričam istinu ali moji podaci su na sosnovu razgovora sa lekarom, veterinarom, sveštenikom, učiteljem, poštarom i drugim državnim činovnicima i službenicima kojima su ove evidencije u opisu poslova. Razlika je samo što oni to čuvaju u knjigama i ne zanju napamet a ja u svako doba dana i noći mogu izneti tačne i precizne podatke, činjenice o svemu i svačemu u svome lepom selu Branešcima – hvali se Ranko Dujaković koji je o zavičaju napisao i nekoliko pesama koje uz harmoniku peva na krsnim slavama, zborovima i drugim svetkovinama.

Tekst i foto: Milan Pilipović

0