PREMIJERA FILMA “SLOBODA ILI SMRT” U GRADIŠKI

GRADIŠKA – Filmsko svedočenje o paklu jasenovačkog logora kojeg je preživeo Ilija Ivanović (88) iz Gradiške, pobudilo je veliko interesovan je u gradu na Savi.

U ovom mestu je u utorak naveče održana premijera filma „Sloboda ili smrt“, autora Milana Pilipovića, novinara „EuroBlica“. Film prvenstveno govori o tragedijama i stradanju dece u ustaškim logorima smrti na tlu NDH tokom Drugog svetskog rata. Ilija Ivanović iz Gornjih Podgradaca je u Jasenovac dospeo u triaestoj a pobegao, tokom proboja 22. aprila 1945. godine sa nepunih 16 godina.

-Preživeo sam zato što sam, posle toliko zla, imao neverovatnu sreću, tračak nade i vere u život. Moj beg iz logora je čudo jer je samo čudo moglo nekoga spasiti iz logora u kojem se jedno odelenje zvalo, deca. Zato, apelujem i na ove mlade generacije, na sve ljude da se vole, da šire ljubav, da pokušaju jedni druge razumeti a ne mrzeti jer mržnja nikome neće doneti dobro, ona samo razara – kazao je Ilija Ivanović obrativši se, posle projekcije publici koja ga je burno pozdravila, zapljusnuta bujicom snažnih emocija.

Na pozornici je predstavljena filmska ekipa koju čine montažer Bojan Starčević, snimatelji Zoran Pilipović, Marko Ćurić i Danijel Špadić, kompozitor Miroslav Vuković, solista Teodora Čikić, studentica violine Nikolina Kalajdžić, glumac Draško Vidović, tonac Nenad Balaban. Filmske stavraoce iz Gradiške a posebno Iliju Ivanovića, svedoka istorije, pohvalili su Željko Blagojević, direktor „Kulturnog centra“ i domaćin premijere te Zoran Adžić, načelnik Gradiške. (E.B)

0