PTICA RANJENA I ZABORAVLJENA

ptica spomenikSpomenik „Ranjena ptica“ na Jokinom brdu u Kozari posvećen deci logorašima u Drugom svetskom ratu, napušten je i zaboravljen.

U gradiškom SUBNOR-u podsećaju da je Opština, na osnovu skupštinske odluke dužna održavati spomenike iz NOB-a ali ona to ne čini na adekvatan način. Gojko Šerbula, bivši logoraš deleći tragičnu sudbinu više hiljada kozarske dece u ustaškim logorima smrti, smatra da je spomenik „Ranjena ptica“ u potpunosti zapostavljen i zaboravljen.

-Ovo jedinstveno obeležje kojeg je od starog oružja sakupljenog na Kozari izradio slovenački skulptor Tone Svetina 1983. godine, moralo bi biti u prioritetu. Nažalost, nije tako i ja sam žalostan zbog toga – kazao je Šerbula, inače novinar u penziji i sadašnji član rukovodstva SUBNOR-a u Gradiški. Biljana i Nikola Ponjević, čija vikendica je pored spomenika kažu da oni, u skladu sa svojim mogućnostima održavaju ovo znamenito mesto posvećeno „deci Kozare koja se nisu vratila iz rata“.

-To je bilo sve zaraslo u korov i šumu, gotovo da se nije moglo prići. Mi smo spomenik i njegovu okolinu delimično uredili jer smo emotivno vezani za Kozaru i svoje pretke, žrtve rata – rekla nam je Biljana Ponjević. Voleli bismo, dodaje, da se „Ranjenoj ptici“ vrati život, da dođe omladina, da se tu kao nekada organizuju poetski i muzički programi.

Meštani obližnjeg zaseoka Pejići u podgradačkom kraju, gde su nekada dolazili i stvarali mnogi pisci, slikari, pesnici, glumci i drugi umetnici nadahnuti sudbinom Kozare i njene dece izgubljene u vihoru rata, kažu da dvadeset godina niko nije položio cveće niti venac ispod krila „Ranjene ptice“.

-To je neshvatljivo. Ovaj spomenik posećivali su đaci iz cele bivše Jugoslavije, držali stražu, podizali zastave na jarbole koji su potom bačeni u šumu i polomljeni. Sada ni našoj opštini mnogi ne znaju da ovaj spomenik postoji – kažu sagovornici „EuroBlica“ u Pejićima. Ohrabrujuća inicijativa upućena je iz „Kulturnog centra“ gde su obećali da će urediti spomenik a mali amfiteatar pretvoriti u jedinstvenu pozornicu za svoje programe. Direktor Željko Blagojević i umetnički rukovodilac Miroslav Vuković su već sačinili plan da ovde obeleže 9. maj, Dan pobede nad fašizmom.

 Jokino brdo

Jokino brdo je pre poslednjeg rata bilo oaza umetnosti i kulture. „Ranjena ptica“ je deo jugoslovenskog projekta „Arena traži vaše najmilije“ u okviru kojeg je snimljen film „Tri jablana“, napisano nekoliko monodrama među kojima „Joka kći kozaračka“ Marina Zurla, roman „Vučići“ Tone Svetine…

Milan Pilipović

0