PUNA KUĆA DEČJEG SMEHA I VESELJA

GRADIŠKA – U skromnu kuću sa dve sobe Ivane (29) i Dražena (34) Gajić u Romanovcima kod Gradiške stiglo je i sedmo dete, sin Slavko rođen 29. novembra.

Ime je dobio po doktoru Slavku Dunjiću iz Gradiške koji je, nakon slučajnog poznanstva sa Gajićima letos ispred crkve u Vilusima, mnogo pomogao ovoj porodici. On je najviše uložio na preuređenje dotrajale kuće, obezbedio garderobu, hranu, obuću za male Gajiće, posebno za troje školaraca. Oni to ne zaboravljaju a posebno ih je obradovala Dunjićeva odluka da kumuje svome malom imenjaku.

-Deca su naše bogatstvo i svi koji imaju dovoljno, trebaju pomoći. Njihovo malo je za ovu decu mnogo, neprocenjivo i vredno – kazao nam je doktor Dunjić kojeg smo zatekli u porodici Ivane i Dražena Gajića, okruženog radoznalom i veselom decom. Osim roditelja, o malom Slavku rođenom u gradiškoj bolnici, brinu još dvojica braće, Vladan (8) i Ognjen (6) te četiri sestre, Vladana (9), Sara (4), Milena (3) i jednoipogodišnja Milijana.

-Volimo decu, živimo u skladnom braku, dobro nam je i ne žalimo se. Jeste da nam je teško, radim na dnevnicu a supruga nema posla niti može bilo gde od dece. Srećom, svi su zdravi a mi srećni, posebno kada svi zaspimo u jednoj sobi, na zajedničkom krevetu – ispričao nam je Dražen koji je iz Miljevića doselio u Romanovce, gde je kupio kuću i nekoliko dunuma zemljišta. Ivana koja je, nakon udaje pre deset godina, rodila sedmoro dece zahvalna je mnogima koji su prepoznali njihovu potrebu i pomogli.

-Nikoga nizašta ne molimo niti tražimo, sami smo odabrali svoj životni put i ne žalimo se. Ipak, najviše smo zahvalni doktoru Dunjiću i njegovoj supruzi Branki koji su naši dragi i česti gosti. Oni su najviše doprineli da preuredimo kuću koja je mala ali puna ljubavi i lepote – ispričala nam je Ivana. Njen suprug kaže da planira proširenje kuće za još dve sobe, posebno za devojčice i dečake.

Troje ide u školu u Aleksandrovac a nemaju mesta niti uslova za učenje. Mlađi, koji ne razumeju đačke lekcije i obaveze, diraju njihove knjige i sveske koje nemaju gde smestiti, podalje od znatiželjne braće i sestara. Zato je Gajićima najpotrebniji građevinski materijal a ohrabreni su i obećanjem načelnika Gradiške Zorana Adžića, datom tokom posete Ivani u bolnici, da će obezbediti posao za Dražena. To bi, kaže on, mnogo doprinelu podizanju dece i njihovom školovanju.

Kršteni na Vidovdan

Petoro mališana iz porodice Gajić kršteno je na Vidovdan u hramu posvećenom Svetom mučeniku Knezu Lazaru u Vilusima. Za preostalo dvoje, Milijanu i Slavka, krštenje će takođe biti uskoro organizovano, kazao je kum Slavko Dunjić koji je u svome Specijalističkom centru obezbedio kompletnu zdravstvenu zaštitu za male Gajiće i njihove roditelje.

Humanista

Doktor Slavko Dunjić, inače poslanik u NS RS poznat je i kao veliki humanista. On je, među ostalim aktivnostima, incirao izgradnju kuće za invalida Novaka Mirjanića i njegovu kćerku Jelenu u Gornjim Podgradcima a pomogao je mnogim bolesnima i siromašnima. Osim porodice Gajić, pokrenuo je i akciju u korist 94-godišnje Ljubice.

Milan Pilipović

0