PUSTA SELA PRESELIO NA SVOJU NJIVU

gradiska-02-simo-bjelovuk-foto-milan-pilipovicGRADIŠKA – Napuštene kuće i druge starinske objekte, poljoprivredne alatke i kućanske predmete iz sela gradiške i dubičke opštine Simo Bjelovuk je premestio na svoju njivu u Jablanici.

Nekoliko dunuma plodnih oranica, pored bistre rečice, šume i seoskog puta ovaj domaćin, inače bivši fudbaler, ljubitelj sporta i starina a po zanimanju vodoinstalater, pretvorio u svojevrstan seoski muzej. Mnogi ga pohode, razgledaju, komentarišu, raspituju se o poreklu poljoprivrednih alatki, pojedinih objekta sa starinskim nameštajem, kućnim predmetima, svakojakim drvenarijama…gradiska-03-simine-sanke-stare-vise-od-veka-foto-milan-pilipovic

-Gotovo sve što ovde vidite, ja sam svojeručno dovezao, izgradio, postavio. Najviše kuća i kućeraka, šupa, kolara, nadstrešnica je iz dubičkih sela ispod Prosare koja su davno opustela. To su Sjeverovci, Pucari, Rakovac, Sreflije, potom iz Miloševog Brda, Sovjaka, Turjaka, Grbavaca u gradiškoj opštini – priča Simo Bjelovuk pokazujući naselje koje se stalno povećava. Kaže da ovde i dalje radi i gradi sa velikom ljubavlju. Malo ko je verovao da će u tome uspeti ali on je bio uporan.

-. Govorili su da kvarim njivu, svoju dedovinu a sada me hvale. Dokazao sam da se možemo uspešno baviti seoskim turizmom ali su nam potrebni pomoć i ohrabrenje – priča Bjelovuk znatiželjnim posetiocima časteći ih hlebom od kukuruza samlevenog u vodenici koju je osposobio i rakijom šljivovicom. U obližnjoj rečici Jablanici koja, bistra i čista protiče njegovim imanjem, Simo hrani i čuva pastrmku potočaru. Nekada je,u detinjstvu, veli, ovu ribu lovio pletenim trnkama. I to je deo njegovih sećanja i uspomena koje sada verno oživljava.gradiska-05-etno-selo-sime-bjelovuka-u-jablanici-foto-milan-pilipovic

-Nisam uložio mnogo novca jer ga i nemam nego samo veliki trud i rad. Najviše materijala dobio sam u kompenzaciji, zamenio za ogrevnno drvo, žito, voće, rakiju a mnogima sam pravio kupatila, uvodio vodu. Umesto novca, platili su starim crepom, odbačenim plugovima, drvenim kolima, sankama i drugim koještarijama. Meni je to ovde potrebno a njima ništa naročito ne znači – objašnjava naš sagovornik svoje poslovne poteze. Uporedo sa starinama, ljubav deli i na životinje, posebno konje i magarce.

gradiska-08-deca-najvise-vole-konje-foto-milan-pilipovic_Magarca sam za pet litara rakije i tri dana rada dobio od Željka Blagojevića iz Grbavaca. Ova životinja privlači mnoge, posebno decu. Magarac je moj ljubimac – raportira Bjelovuk koji je nedavno svoje imanje registrovao u turističke svrhe uveren da će višegodišnji rad i trud napokon da mu se isplate.

Simini gosti

U takozvanim riglovanim kućama kod Sime konače lovci, šumski radnici, planinari, avanturisti… Posetilo ga je i nekoliko grupa iz Slovenije na proputovanju za Kozaru. –Povremeno, na izlet kod mene dolaze političari, švaleri, muzičari i pijanci. Među njima brzo izbije sukob zbog politike. U tom slučaju isključujem svetlo i struju dok se ne raziđu – priča Simo svoja iskustva napominjući da je već sačinio spisak nepoželjnih, u strahu da mu ne oskrnave starine.

Milan Pilipović

gradiska-06-stare-kuce-donete-iz-pustih-slea-foto-milan-pilipovic

0