Šampionska rakija majstora za centralno grijanje

U vikendaškom naselju u Gornjim Podgradcima, gdje su mnogi pronašli idealno mjesto za odmor, Milovan Ilić, privatni preduzetnik iz Nove Topole, poznat po majstorluku za centralno grijanje, proizvodi šampionsku rakiju.

Ovu zanimaciju počeo je prije nekoliko godina ali je, bez obzira na relativno kratak period, savladao mnoge tajne u proizvodnji rakije. Njegovu nadstrešnicu, gdje je poslednjih dana decembra 2021. godine, proizveo rakiju od jabuke, kruške i dunje za novogodišnje i božićne praznike, krase mnoge medalje, diplome, pehari i druga priznanja.

Osvojeni su na uglednim i cijenjenim sajmovima u Srbiji, BiH, Republici Srpskoj i drugim krajevima. Za Ilića su posebno važne prošlogodišnje medalje sa Festivala domaće rakije „Zlatni čokanj“ u Zenici, sa Međunarodnog festivala „Gornje Podunavlje“ u Apatinu i sa Sajma šljive u Ugljeviku.

– U Zenici sam osvojio zlatnu medalju za viljamovku, srebrnu za lozovaču i brtonzanu medalju za šljivovicu. U Apatinu sam osvojio zlatnu medalju za viljamovku, dva srebra za šljivovicu i jabuku i bronzanu medalju za lozovaču. U Ugljeviku, za dvije vrste rakije viljamovke dobio sam zlatne medalje a srebrnu medalju za šljivovicu – ispričao je Ilić za Srpskainfo pokazujući prošlogodišnja priznanja koja su ga još više ohrabrila da se intenzivnije bavi proizvodnjom rakije.

– Ova priznanja mene su još podstakla na proizvodnju rakije. To je za mene zabava, rekreacija, odmor od svakodnevnih poslova. Kada dođem u Kozaru, i aktiviram rakijski kazan, osjećam se veoma opušteno. Moja rakija je zapravo poklon prijateljima, tako sam napisao i na deklaraciji, na etiketama jer mi je njihovo zadovoljstvo i pohvala, najveće priznanje – kazao nam je Ilić.

On kaže da postoji veza između njegovog osnovnog zanimanja i oabveza u preduzeću koje se bavi centralnim grijanjem i rakije.

– Dobra rakija uvijek podiže temperaturu, naprimjer viljamovka, šljivovica, dunjevača ili loza… Poslije dobre kapljice, centralno nije ni potrebno jer ona čovjeka podgrije, ne osjeća hladnoću a nekima se čini i da će poletjeti – upoređuje Ilić svoje dvije zanimacije i dvije ljubavi.

Na takmičenja je pošao sasvim slučajno, vidjevši prijatelje, proizvođače rakije koji su prethodno učestvovali na međunarodnim i domaćim sajmovima i takmičenjima.


– Najvažnije je obezbijediti kvalitetno voće, to je osnova svega. Ovdje, u Potkozarju ima zaista mnogo voća, naročito kvalitetne jabuke i kruške. Sve više je i zasada dunje koja je veoma tražena. Ove sezone, u nedostatku domaćeg voća, posegli smo za rakijskim komom iz Srbije – ispričao je Milovan Ilić koji obavezno odvaja košpicu voća, obavlja dvije destilacije, te poštuje procedure po savjetu najpoznatijih stručnjaka.

Njegov cilj je da proizvede rakiju od više vrsta voća, kako bi spektar njegove rakije bio još veći.

– Planiram, iduće sezone, ukoliko ne bude mraza i lošeg vremena koje je prošle godine uništilo rod, proizvedem rakiju od breskve, kajsije, oskoruše, bijele šljive i drugog voća – objasnio je Ilić svoje planove u proizvodnji rakije, za ovu godinu.

U ovom poslu najviše pomažu Slobodan i Zoran Puzić a među degustatorima obavezno su rođaci Vlado Tomić, direktor Tehničke škole u Gradiški i Željko Puzić, policijski službenik u Policijskoj upravi Gradiška.

 

s

srpskainfo.com

0