Snimanje filma “Aprilski let”: Podvizi pilota iz Nove Topole na platnu

Snimanjem igranih scena u Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske, danas je završeno snimanje dokumentarno-igranog filma “Aprilski let” o podvigu kraljevskog vazduhoplovstva Jugoslavije.

Oni su tokom Aprilskog rata 1941.godine sa aerodroma u Novoj Topoli i Aleksandrovcu 6.i 7. aprila bombardovali položaje Trećeg rajha na teritoriji Austrije i Mađarske. Ove godine navršava se osam decenija od ovog herojskog poduhvata koji će biti obilježen u Novoj Topoli.

U tom lijevčanskom mjestu 7. aprila u 18 sati, u Domu kulture “Srbija” biće premijerno prikazan ovaj 45-mimutni film.

O aprilskim događajima koji su uslijedili nakon bombardovanja Beograda u filmu govore Aleksandar Ognjević, Dragan Krsmanović, Draško Živković, Bojan Vujčić, Milan Torbica, Tomo Marić, Marko Šukalo, Momčilo Marjanović, Goran Latinović te drugi istoričari, vojni stručnjaci, svjedoci…

Narator u filmu je glumac Zlatan Vidović. Producent je Zavičajni muzej, a pokrovitelj Gradska uprava Gradiška te više republičkih institucija.

– Ovo je svjedočanstvo o važnoj ali zaboravljenoj etapi naše istorije. Film će nam približiti ove događaje na osamdesetu godišnjicu.

To je svjedočanstvo o herojima srpskog neba – kazao je Dragan Krsmanović, istoričar i pukovnik avijacije.

Autor filma je Milan Pilipović, novinar Srpskainfo, snimatelj Zoran Pilipović, asistent snimatelja Danijel Spadić, montažer Bojan Starčević, rasvjeta Duško Krković, snimatelj zvuka Goran Puzić, producent i organizator Bojan Vujinović, istoricar Bojan Vujčić, šminkerka Sasja Japundža.

srpskainfo.com

0