Sportom liječe rane i dušu

Članovi Kluba sjedeće odbojke iz Laktaša, amputirci, ratni vojni invalidi, osobe koje su doživjele teške povrede u saobraćaju ili rođeni sa fizičkim nedostacima, pronašli su utjehu i ohrabrenje u sportu.

Oni su se na parketu, sa loptom, takmičarskim duhom izborili za ravnopravan status u svojoj društvenoj zajednici i pokazali da je sport najbolja terapija.

U sjenci velikih sportskih takmičenja, Klub sjedeće odbojke Laktaši, koji se istovremeno nadmeće u prvenstvu Srbije i Srpske, postiže odlične rezultate na domaćim i svjetskim terenima.

Rehabilitacija
Među najvećim uspjesima, kaže kapiten ekipe Milenko Jerinić, jesu vicešampionska titula Evropske lige u sjedećoj odbojci, treće mjesto na prvenstvu Srbije, drugo mjesto na međunarodnom turniru u Ljubljani. Članovi ovog kluba, formiranog 2006. godine, pobjednici su i na turnirima u Beogradu, Budimpešti, Banjaluci i drugim gradovima, gdje je ovaj sport veoma razvijen.

– To je za nas, za osobe sa invaliditetom, veoma značajna aktivnost. Trenizima, utakmicama, iščekivanjima rezultata, putovanjima, mi zapravo jačamo sportski duh, koji nam daje snagu. To je istovremeno veoma koristan vid rehabilitacije – kazao je Jerinić za Srpskainfo, objašnjavajući suštinu sjedeće odbojke, koja pripada porodici paraolimpijskih sportova.

Odbojkaši iz Laktaša, uporedo sa treninzima i takmičenjima, grade mostove prijateljstva sa klubovima iz drugih sredina. Ovog mjeseca bili su domaćini reprezentaciji Srbije u sjedećoj odbojci, koja se ovdje pripremala za Evropsko prvenstvo koje se od 15. do 25. oktobra održava u Turskoj.

– Odigrali smo nekoliko utakmica ali je za sve nas mnogo važnije druženje, razmjena sportskih i životnih iskustava. Našim prijateljima, sportskim rivalima prema kojima imamo bratska osjećanja, želimo da iz Turske donesu medalju, jer oni to zaslužuju. Sada su naše misli usmjerene ka njima i njihovim utakmicama – kažu članovi laktaškog kluba, zahvalni lokalnim vlastima u Laktašima koje, kako ističu, imaju veliko razumijevanje za njihove potrebe.

Nisu klonuli duhom
Duško Vujanić, predsjednik klupske Skupštine je, zajedno sa ostalim kolegama, veoma posvećen radu i motivisanju mladih za ovaj sport.

– Sve što radimo, zapravo je mnogo više od sporta, to je život. Na parketu pronalazimo smisao, crpimo snagu, potiskujemo u drugi plan sve probleme, zaboravljamo tešku i sumornu svakodnevicu, ne mislimo na životna iskušenja. Svako od igrača i članova kluba imao je svojevrsnu životnu dramu, problem koji ga je mogao odvesti u očaj, izdvojiti od ostalih ljudi, ali oni nisu klonuli duhom nego su pronašli snagu upravo kroz sport – navodi Vujanić, veoma agilan član uprave OKI “Laktaši”.

Oni su veoma aktivni cijele godine, a sada se pripremaju za još jedno veoma važno takmičenje.

– U Laktašima, već po tradiciji, u decembru organizujemo međunarodni memorijalni turnir. Ove godine okupićemo se petnaesti put. Očekujemo dolazak klubova iz nekoliko zemalja našeg regiona. Pripremamo se i priželjkujemo da nas epidemiološka situacija ne ugrozi, a da naša ekipa pobijedi – kazao je trener Željko Mijatović za Srpskainfo.

Opsesija
Osim Mijatovića, Vujanića i Jerinića, velike zasluge za ovu sportsku porodicu ima i predsjednik Slobodan Jovandić. On je u klubu od osnivanja.

– Za svakoga od nas, OKI “Laktaši” je zavjet, tu je naša snaga koju crpimo u svim životnim sferama. Svako od nas ima svoje brige i obaveze, ali kada dođemo u klub, obučemo dresove i odserviramo prvu loptu, sve se mijenja i sve nam u trenutku postaje mnogo ljepše. Odbojka je naša opsesija – kazao nam je Jovandić.

U klubu, među 20-ak igrača, sa najdužim stažom i najvećim iskustvom su Nenad Račić, Stojko Pandžić, Milan Mijatović, Duško Radić, Jovan Mijatović, Dragomir Kosić, Miroslav Joldžić…

ZAHVALNOST SRBIJE
Članovi reprezentacije Srbije u sjedećoj odbojci, nakon priprema u Laktašima odakle su produžili na Evropsko prvenstvo u Turskoj, zahvalili su svojim domaćinima.

– Ovdje smo proveli nezaboravno vrijeme, na parketu, ali i poslije treninga i utakmica. Zahvalni smo svima, našim prijateljima iz kluba Laktaši, Opštini, načelniku Milovanu Bojiću, koji nas je takođe ugostio i poželio sreću i uspjeh – rekli su selektor Srbije Siniša Džakula i kapiten Goran Ristić.

Oni kažu da su u Laktašima prikupili snagu za mečeve protiv Njemačke, Francuske, Turske i drugih reprezentacija.

srpskainfo.com

0