Stomatologija i fotografija u istom fokusu

Sanela Merdanović

Za Sanelu Merdanović, studenticu stomatologije u Banjaluci, pogled kroz objektiv na savskoj obali, gdje je rođena i odrasla, predstavlja poseban doživljaj, izazov kojem rijetko odolijeva.
Zato su njene fotografije svjedoci i dokumenti, album duše, zaustavljeno vrijeme.

– Živim na savskom keju u porodičnoj kući. Tu sam rođena i odrasla. Uvijek sam gajila neku posebnu vrstu emocije prema pejzažu koji objedinjuje rijeku Savu i njene obale, most kao simbol grada, kao i predivne zalaske Sunca – ispričala je za Srpskainfo Sanela, koja je nedavno nagrađena za fotografiju “Golubovi na mostu”, na međunarodnom konkursu “Sava u objektivu”.

Njene fotografije u amaterskoj konkurenciji pohvalio je i član žirija, profesor Drago Vejnović, rekavši da Sanela fotografiše život, bez uljepšavanja, realno i sjetno.

Sanela Merdanović i profesor Drago Vejnović

– Student sam stomatologije, tako da osim predavanja i učenja u Banjaluci, slobodno vrijeme volim iskoristiti sa sestrom i prijateljima na keju, u Gradiški. Više puta na dan, u svako doba, prošetam savskom obalom. Svaki put se ukaže poneka prilika za lijepu fotografiju keja, ljudi koji tu prolaze, prirode, životinja, lijepa divljih patka, labudova, nekog trenutka – ispričala je Sanela, sa kojom smo razgovarali, gdje drugdje, nego na savskom keju, na svježe ofarbanim klupama, pored zasađenog cvijeća, na osunčanom martovskom danu, vjesniku proljeća.

-Volim da iskoristim priliku kako bih zabilježila neke momente poput prelijetanja jata ptica iznad mosta, boje neba koje se formiraju prilikom zalaska Sunca. Moju emociju budi i usamljeni ribar sa zabačenom udicom, usidren na sredini rijeke – opisuje Sanela Merdanović motive svojih fotografija. Ona pravi albume uspomena sa Save a najdraže su joj, veli, starije fotografije.

– Nemam skupe fotoaparate nego se ponašam u smislu, slikaj bilo čime ali ne slikaj bilo šta. To je neka moja logika. Sada najčešće koristim mobilni telefon. Fotografije prvo pokazujem sestri, potom dragim i bliskim osobama pa tek onda ih pohranjujem u svoje albume – objašnjava Sanela svoju fotografsku logiku i opsesiju Savom koja je u stalnom i beskonačnom fokusu njenog interesovanja.

Voda kao motiv

Na fotografijama Sanele Merdanović primarna je voda a osim Save to su obližnja jezera i manje rijeke.

Ona kaže da je voda, kao ogledalo ljudi, priorode i svijeta oduvijek privlači i da na toj bistroj površini, uživa posmatrajući odbljeske zalaska i izlaska Sunca, oblaka, neba, starih stabala, ribolovovaca, svega što okružuje vodenu površinu.

Njen svijet fotografije temelji se na stalnim istarživanjima života i ljudi, prirode, svijeta koji joj donosi neku pritajenu sreću, radost i zadovoljstvo.

srpskainfo.com

0