ŠTRUDLA OD DESET METARA

ribnik-01-strudla-rekorderka-u-rukama-ruze-jovicic-foto-milan-pilipovicRIBNIK – Članice Udruženja žena “Previja” iz mesta istog imena kod Ribnika napravile su štrudlu dugu deset metara.

Svoj proizvod koji je privukao veliku pažnju izložile su a potom podelile gostima nedavne “Folklorijade” u lijevčanskom selu Rogolji. Predsednica “Previje” Milijana Šajin, kaže da su štrudlu rekorderku od voća ispod Klekovače pravile iz nekoliko delova.

-Posle smo sve sastavile i dobile jedinstven i sočan kolač zavidne veličine kojim se zasladilo više od stotinu osoba, većinom dece. Prošle godine napravile smo najveću pitu u Krajini za koju smo utrošile vreću brašna i kačicu sira – pohvalila nam se Milijana. Ona kaže da su žene iz Previje koje se većinom bave poljoprivredom,veoma sposobne i vredne domaćice. Tako Anđa Jovičić pravi najbolji kajmak, Anđa Ćulum i Dragica Jokić su neprevaziđene za kolače i peciva, Marija Mitrović je uspešna u organizovanju radnih akcija i zabavnih programa. Njihovo udruženje bavi se i ribnik-02-milijana-sajin-predsednica-udruzenja-zena-iz-previje-foto-milan-pilipovichumanitarnim radom, posećuje sajmove, izlaže hranu i rukotvorine… Organizovale su i više predavanja o hortikulturi i plasteničkoj proizvodnji povrća. Svi ti poslovi su u funkciji jačanja uloge žena i ženskog aktivizma u lokalnoj zajednici. U to ubrajaju i kurs šivenja i veza “Uhvati nit”.

-Poseban akcenat dale smo na zmijanjski vez, jer želimo sačuvati autohtonost naših motiva. Nismo zaboravile ni ekologiju, redovno održavamo park, kosimo travu, sadimo cveće, orezujemo grmolike biljke i tako omogućavamo lepši i ugodniji boravak dece u našem mestu – ističe Šajinova. Ona kao i ostale članice UŽ “Previja” hvale se i drugim manifestacijama u svome mestu. To su Vidovdanska smotra folklora, Dramski maraton, Vaskršnji kros…

ribnik-06-zene-iz-previje-prave-i-corbu-u-kotlicima-foto-privatna-arhiva-Učestvovale smo na brojnim sajmovima i više puta nagrađivane za najlepšu trpezu, slavski kolač, likere, džemove, ručne radove – priča
Ruža Jovičić koja je bila zadužena da prva preseče i podeli štrudlu posetiocima “Foklorijade” koji su se borili za mesto pored njihovog štanda.

– Zahvaljujući programu Ministarstva poljoprivrede RS, prošle smo obuku za hortikulturu a neke od članica počele su da se bave uzgojem cveća – kazala je Anđa Ćulum, potpredsednica Udruženja “Previja” koje okuplja tridesetak žena iz ovog te okolnih sela u ribničkoj opštini.

Majstor za drvenarije

Program UŽ “Previja” upotpunjuje i stolar Đuro Ivanović koji pravi svakojake drvenarije. Njegov najnoviji rad je fontana od drveta sa vodenicom, ukrašena motivima iz ribničkog kraja.

MILAN PILIPOVIĆ

0