TALENAT ZA SCENU NASLIJEDIO OD DJEDA ZDRAVKA

Ulogama u „Grad pozorištu“, nastupima na gradiškoj umjetničkoj sceni, učešćem u muzičkim i drugim programima, glumac Zlatan Vidović postao je svojevrstan ambasador kulture rodnog grada.

Vidović podsjeća da je svoj umjetnički talenat otkrio u Gradiški, ovdje u sebi prepoznao glumca i krenuo u osvajanje pozorišnih i filmskih prostora. Svoj scenski talenat pripisuje porodičnim sklonostima ka javnim nastupima i društvenom angažovanju.

-Moj djed Zdravko Vidović nekada je bio poznat po izuzetnom društvenom anagažovanju. Bavio se omladinskim aktivnostima, predvodio vršnjake na radnim akcijama SFRJ, borio se za gradiški sport, bio aktivan u politici a svoje progresivne ideje isticao upečatljivim govorima i javnim nastupima – otkrio nam je Zlatan Vidović okolnosti koje su bitno odredile njegov umjetnički put. Ipak, sport ga je u djetinjstvu, vjerovatno zbog djedinog uticaja i fudbalskog zanesenjaštva, privlačio čudesnom magijom.

-Ja sam prvo želio da postanem fudbaler, to je bila moja prva dječačka ljubav i opsesija. Interesovanje za pozorište i umjetnost javilo se kasnije. Čitajući knjige i gledajući filmove sve više sam vjerovao da bih i ja mogao da stvaram nešto tako čarobno – opisuje Zlatan Vidović period djetinjstva i odrastanja u gradu na obali velike rijeke. On je ovdje, prije Akademije umjetnosti u Banajluci završio osnovnu i srednju školu.

-Gradiška je moj grad, ovdje se najljepše osjećam, tu sam upoznao sebe i prepoznao svoj životni put. Zato sve inicijative odavde, dobre ideje „Zavičajnog muzeja“, „Kulturnog centra“, gradske uprave i mojih prijatelja podržavam, prihvatam i pokušavam doprineti da one postanu stvarnost. Igram u gotovo svim predstavama lokalnog „Grad pozorišta“. Ove godine premijerno smo na sceni „Kulturnog centra“ izveli „Migrante“, gdje sam igrao zajedno sa kolegom Admirom Mešićem – rekao je Zlatan Vidović navodeći i druge programe u kojima učestvuje te glumce, pisce, muzičare i ostale gradiške umjetnike.


-Nedavno sam kod moga školskog druga Vladana Šurlana koji se bavi ugostiteljstvom i ima kultni restoran na obali Save prvi put učestvovao u kabareu satkanom od pjevanja, sviranja, recitovanja i zabave. Odlično je publika sve to prihvatila, što je za mene novi iskorak na sceni – samouvjeren je Vidović koji je angažovan i u filmskim projektima. U Beogradu je ljetos zaigrao u seriji „Ubice moga oca“ a u Banjaluci je akter serija „Meso“ i „Kosti“ Nikole Pejakovića. On je takođe ove godine mnogo hvaljen za ulogu Raskoljnikova u predstavi „Zločin i kazna“ iz pera čuvenog ruskog pisca Dostojevskog.

-Takođe su mi veoma drage i značajne uloge u predstavama „Radnička hronika“, „Staza divljači“, „Karolina Nojber“, „Sinovi umiru prvi“ i „Usamljeni Zapad“. To su procesi i predstave na kojima sam mnogo naučio i napredovao – opisuje Vidović period svog glumačkog sazrijevanja. On se u Gradiški uspješno okušao i u rediteljskoj ulozi.

-Prva predstava koju sam režirao bila je „Kumovanje ludom radovanje“, a uslijedila je „Ljubav“ koju smo nedavno odigrali i u Beogradu na “Danima Gradiške” – kazao nam je Zlatan koji, kako naglašava, stalno teži novi izazovima dokazivanjima. Ovaj glumac učestvuje u dva dokumentarno-igrana filma “Gradiški proto“ i „Album Veljka Čubrilovića“ u produkciji „Zavičajnog muzeja“ iz Gradiške. Premijera filma o Čubrilovićima je iduće godine a Zlatanu je povjerena uloga Veljka Čubrilovića.


– To je za mene velika čast. Nadam se da će film i moja uloga u njemu postati trag u vječnosti o čovjeku koji je bio poseban, bio borac, revolucionar, sportista, humanista i sa 28 životnih godina ispisao istoriju – kazao je ovaj popularni glumac iz Gradiške koji smatra da će se uloženi trud uvijek isplatiti, da će nadograditi njegovu umjetničku ulogu jer je to rad, kako kaže, sa odloženim uspjehom koji uvijek ima smisla i opravdanja.

Pozorišne uloge

Zlatan Vidović u svojoj glumačkoj biografiji upisao je uloge u predstavama “Madam San Žen”, “Grbavac”, “Hamlet”, “Magareće godine”, “Omer-paša Latas”, “Učene žene”, “Staza divljači”, “Gospođa ministarka”, “Luda lova”, “Narodni poslanik”, “Ne igraj na Engleze”, “Balon od kamena”, “Audijencija”, “Tajni dnevnik”, “Gorke suze Petre von Kant”, “Klasni neprijatelj”, “Naočare Eltona Džona”, “Radnička hronika”…

0