UMETNIČKA DELA OD TIJESTA

Članice Udruženja žena “Majka” iz Rogolja kod Gradiške izrađuju različite poslastice kojima dočekuju goste povodom svetkovina u svome selu. Rogoljčanke tako, na jedinstven način provode zimske večeri u preuređnoj seoskoj školi. One takođe prave svojevrsna umetnička dela od testa. Posebno su usavršile izradu korpica u kojima goste poslužuju kolačima a na kraju, priča Gordana Cvjetković, predsednica UŽ “Majka”, pojedu i korpice.

-Volimo pripremati kolače ali i sve ostale vrste hrane. Ništa se nama ne može oteti, mada nešto nama ide lakše a nešto teže. Ipak, volimo kuhinju i svaki put se trudimo da naša trpeza bude bogata i ukusna – kazale su Gordana Cvjetković, Ljubica Koljančić i Grozda Smiljanić. Među najvrednijim ženama u Rogoljima još su Stojanka Hrvaćanin, Joka Mitrović, Božana, Dragica, Ljiljana i Mira Cvjetković, Mira Plavanjac, Nada i Snježana Martić, Slavica Milić, Slavica i Grozda Milić, Brankica Josipović i druge.

-Školu u kojoj odavno nema učenika niti nastave, preuredili smo za svoje potrebe. Obnovili smo nameštaj, uredili parkete, okrečili zidove. Jednu prostoriju, bivšu učionicu pretvorili smo u seoski etno muzej a u drugoj organizujemo prela, pripremamo hranu, kuvamo, pržimo, dočekujemo goste – opširno su nam o svojim aktivnostima pričale žene iz Rogolja, članice Udruženja “Majka”. Njihov počasni član, bez kojeg bi teško mogle funkcionisati, posebno na putovanjima, je Ostoja Slijepčević poznat po nadimku Žmigo, frulaš i veseljak, zadužen za svirku i pesmu.

-Žene iz Rogolja su najlepše, najvrednije, najsposobnije u svemu. One danju rade na njivi, namiruju stoku, opremaju i dočekuju decu u škole i na fakultete a naveče paze na mene, sve žene redom, bez izuzetka – hvalisavo o sebi i svojim komšinicama priča Slijepčević, takođe pouzdan degustator njihovih specijaliteta. U Rogoljima se tokom cele godine održavaju masovni skupovi, saborovanja, koncerti, folklorni i drugi programi. Zajedno sa muškarcima, žene čine stub tih poslova po kojima se ovo lijevčansko selo pročulo na daleko.

Tekst i foto: Milan Pilipović

0