VRIJEDNE RUKE POVRATNIKA Stočar sa grmečkih padina oživio POHARANO IMANJE


Na padinama Grmeča, u selu Šurkovac, gdje je nekada živjelo više od 500 stanovnika, povratničku čast čuva Mirko Pandža koji je obnovio porodično imanje, izgradio seoski put i posvetio se proizvodnji ovčijeg i kozijeg mesa, mlijeka i sira te meda i kokošijih jaja.

U ovaj planinski kraj, odakle se u nizini, u jesenjoj izmaglici naziru Ljubija, Prijedor, Sanski Most, Budimlić Japra i Novi Grad, Pandža se vratio prije deceniju i po, odlučan da iskoristi mogućnosti zdravog prirodnog ambijenta.

Sada, gotovo usamljen, bez komšija u blizini, bori se da vrijedno radeći obezbijedi dovoljno hrane za svoju porodicu, a preostali dio plasira na tržište.

– Selo u kojem su ubjedljivu većinu u predratnom periodu činili Hrvati bilo je zapušteno i napušteno. Mnogi su odavde otišli u jednom pravcu, manjina se vratila, većinom starijih koji, kao i ja, vole rodno mjesto, svoj zavičaj. Za razliku od njih, ja sam odlučan da iskoristim zdravu prirodu, nezagađenu sredinu i to stavim u funkciju stočarske i poljoprivredne proizvodnje – pohvalio se Mirko Pandža reporteru Srpskainfo.

Zajedno s bratom Marinkom, koji radi s njim, primarno uzgaja alpske koze i ovce rase pramenka. Ova djelatnost je najzastupljenija u Mirkovom domaćinstvu.

Jedino proizvodnja može oživjeti selo. U to sam apsolutno uvjeren. Obrađujem i koristim 400 dunuma zemljišta. Stalno povećavam proizvodnju kozijeg i ovčijeg mlijeka, sira, kokošijih jaja, meda, objašnjava Pandža suštinu svoje djelatnosti u poljoprivredi.

– Najveći dio ovih proizvoda prodajem poznatim kupcima sa kojima sam dogovorio isporuku. Oni dolaze na kućni prag, a nekima ja donosim svoje proizvode. Radim mnogo, vjerujem da sam se opredijelio za isplativ posao kojeg se neću odreći – optimista je Mirko Pandža, gorštak iz Šurkovca.

Odlučan je da dugoročno ostane i gradi bolji život u udaljenom i opustošenom kraju, do kojeg je od prve jesenje kiše do proljeća, dok ne okopni snijeg, šumskim putevima gotovo nemoguće doći.

– Kod mene je zdrava proizvodnja u pravom smislu. Nema hemije, nema žita ni plantažnih voćnjaka. Priroda jeste divlja, a mjesto na nekoliko stotina metara nadmorske visine. Međutim, za mene nema prepreka da ostavrim davno planirani i započeti posao. Čak sam nabavio i građevinsku mašinu koja mi služi za popravku puta i razgrtanje svega. Za mene je sve ovo veliki i pravi izazov – priča Mirko okružen alpskim kozama kojih ima 40, a stado stalno povećava.

– Radimo i borimo se da domaći proizvodi bude adekvatno prepoznati, a farmeri i proizvođači kao ja budu adekvatno stimulisani – kaže Pandža koji je alpsku kozu, autohtonu rasu u Sloveniji, prepoznao kao dobru priliku za stočarstvo na padinama Grmeča.

U podređenom položaju
Marinko Pandža je aktivan i u društvenom životu. Prednjači u nastojanju da obezbijedi bolje uslove svojim sunarodnicima, hrvatskim povratnicima.

– Nisam zadovoljan, jer smatram da lokalne vlasti u Prijedoru, republičke u Banjaluci i državne u Sarajevu ne pokazuju dovoljno interesovanja za povratnike, za pokretanje malog biznisa na poljoprivrednim imanjima i druge programe – smatra Mirko Pandža.

Porodica u Mostaru
Marinkova supruga i dvije kćerke žive u Mostaru. One povremeno dolaze u Šurkovac.

– One imaju obaveze, posao, školovanje i druge poslove koje ne mogu napustiti. Meni ovdje pomaže brat Marinko, koji mi je desna ruka za sve poslove, jer usamljen čovjek, koliko god je sposoban, ne može sam raditi – ispričao nam je Mirko Pandža, pokazujući veliko imanje, obnovljenu kuću i planinski kraj visoko u brdima, gdje je zima već uveliko zakoračila.

srpskainfo.com

0